Kvällsmys

Datum: 2013-08-31 | Tid: 20:45:13
Picasso | 2 Kommentarer
Ella fick följa med ut till stallet nu på kvällen. Tanken var att göra Picasso "tävlingsfin" även fast hon inte ska tävla. Men Picasso älskar allt som har med tävling att göra, även förberedelserna så som att bada och bli knoppad. Tyvärr får jag skjuta upp det till imorgon eller liknande eftersom Ella tyckte Picasso var jätteläskig. Ryktade henne i vilket fall en stund och behandlade henne som den prinsessan hon är!
 
Riktigt kvällsmys i stallet.
 
 
 
 

Linköpings Fältrittklubb

Datum: 2013-08-31 | Tid: 15:23:44
Tävling | 13 Kommentarer
Ja vad ska man säga? För det första var framridningen katastrofal utan att överdriva. Oprah sjönk två decimeter på några ställen så jag red inte alls länge där. Sedan var det väldigt trångt under framhoppningen vilket gjorde att man bara fick hoppa fram i ett varv. Dock var det lika för alla så jag ska inte klaga. Banan där emot var jätterymlig och fin med grymma hinder! Tyvärr sög underlaget. Det var lervälling.... Många hästar halkade i svängarna vilket gjorde att jag blev jättefeg i början på banan.
 
110 avd B - 7 fel
Jag var som sagt jättemesig i början. Banan bestod av 10 hinder och 11 språng. Massa bågar, brytsvängar och korta distanser. Gillade banan väldigt mycket! Det är absolut en sådan bana som passar mig och Oprah bäst. Lite teknisk och Oprah har inte någon chans att gasa på allt för mycket utan får nya uppgifter hela tiden. Anyway, bana började med ett räcke vilket jag hatar. Efter det räcket var det jättelerigt och halt till hinder nummer två som var en båge till en distans. Det gjorde att jag inte vågade rida på allt för mycket till ettan så att hon skulle halka efter. Började därför med handbromsen i och språnget blev där efter. Samma sak till tvåan där det var jättehalkigt. Bromsade därför in henne i hindret och skapade plockepinn.. Vi kom om och hoppade. Sedan halkade hon i svängen upp till fyran vilket gjorde att språnget där blev lite hejsan svejsan. Men efter det släppte allt och det bara flöt på. Hoppade 5, 6a, 6b, 7, 8, 9, 10 jättefint.
 
Överlag är jag faktiskt nöjd. Jag blev lite extra mesig pga underlaget. Var så himla rädd för att hon skulle halka till och sträcka sig eller något. Dock hoppade hon jättefint annars. Gud vilket känsla. Hon hoppade mig nästa ur sadeln under framhoppningen där det var otroligt mycket fastare och bättre underlag.
 
Även fast jag kan låta negativ till anläggningen så var jag inte det. Tror dom gjorde så gott de kunde utifrån de förutsättningar regnet gav dom. Kommer definitivt åka dit och tävla fler gånger. Fast... BARA om det inte har regnat, då stannar jag hellre hemma ;)
 
Men men, nu är det bara att tagga om till nästa tävling. Nollan i 110 känns verkligen inte långt borta. Hade jag inte mesat så mycket fram till andra hindret så hade vi haft den där nollan, dumma mig att få hjärnspöken..
 
Tack till Matilda som tog jättefina bilder! Besök hennes blogg genom att klicka HÄR.
 
 
 
 
 
 
Min favoritbild här ovan! <3

Är vi inte bäst så är vi snyggast!

Datum: 2013-08-30 | Tid: 21:18:35
Utrustning | 3 Kommentarer
Jag ska inte ljuga. Är faktiskt lite nervös inför starten imorgon. Efter allt som alla sagt som var där och tävlade idag så kan jag inte bli annat. Men jag ska göra mitt bästa och hoppas det går bättre för mig och Oprah än för det andra som jag vet var där och tävlade idag. I vilket fall så kommer vi ändå vara snyggast om vi inte är bäst.. ;)
 
Anna Scarpati + Lá Kim + Showpannband = pangbrud på Oprah!
 
 

Ett år sedan

Datum: 2013-08-30 | Tid: 10:30:24
Allmänt | 2 Kommentarer
Det känns så himla sjukt. För ett år sedan fick jag uppleva Born This Way Ball och se min största idol live för andra gången i mitt liv. Jag stod och väntade länge i vipkön, Gaga pekade på mig och Oliver under konserten och skrek "I love you monsters", en av hennes dansare höll i min hand och detta tillsammans med mängder av härliga människor gjorde kvällen helt oförglömlig! Gråter av tanken nästan. Saknar det så hiiiiiiimla mycket. Jag längtar så jäkla mycket tills en dagen hon börjar turnera med Artpop. Förhoppningsvis är det många av mina läsare som har blivit nyblivna monster under tiden och som jag kommer träffa och binda band till under konserten! :)
 
Bilder från dagen för ett år sedan. Nostalgiskt.
 
 
 

Fredag

Datum: 2013-08-30 | Tid: 09:33:31
Allmänt | 4 Kommentarer
Idag har jag inget planerat förutom att fixa inför tävlingen. Oprah ska badas och utrustningen ska smörjas och tvättas. Tyvärr ser det ut att bli dåligt väder imorgon men jag hoppas att turen är på vår sida.. Men men, hade planer på att åka ut till gamla stallet och måla taket utanför min gamla box. Dock flyttas den planen till på söndag. Ska även hämta de sista grejorna som tillhör mig.
 
Vi får väl se vad dagen har att erbjuda utöver tävlingsfix ikväll. Eventuellt ska jag och mamma in till Motala, men det återstår att se.
 
 

Picasso 29 augusti

Datum: 2013-08-29 | Tid: 22:18:54
Picasso | 1 Kommentarer
Var tvungen att testa den långa huvan på Picasso. Jag tyckte hon blev såååååå fin i den! Min älskade sötnos. Anyway, red henne på stubbåkern. Gick väl lite si och så eftersom hon blev riktigt övertänd och kokade över när jag stannade henne varje gång hon inte lyssnade. Försökte vara så lugnt som möjligt men tyvärr spelar det ingen roll hur lugn man är när hon redan blivit överkokad.. Fick ge upp tillslut eftersom jag inte ville pressa henne. Det fungerar ändå inte i slutänden. Jag måste lyssna på henne och på de små signaler hon sänder. Hon har trots allt sin kropp emot sig och pga det måste man själv vara lyhörd. Dock dummar hon sig lite väl när hon inte är inom "stängda dörrar". Hon har ingen anledning till att koka över och bli okontaktbar egentligen bara för att vi rider ute. Men men, vi trälar på. Vi rider trots allt ute många gånger i veckan så någon gång om sisådär 30 år borde hon väl ha vant sig.. Haha ;)
 
Hon är en dam med ett speciellt temperament, minst sagt. Men hon är alltid glad så det är svårt att inte tycka om henne!
 
 
 
Och detta var Picassos åsikt om huvan:

Eskadron Next Generation

Datum: 2013-08-29 | Tid: 22:04:16
Utrustning | 1 Kommentarer
Jag har varit inne på att köpa detta schabrak ett antal gånger nu. Dock endast som hemmaschabrak. Tycker det är coolt och fräsch men jag har aldrig velat ge full pris för det. Men nu har jag sett att Sharpman rear ut dom för halva priset. Stod och velade idag men valde att låta bli. Jag är verkligen duktig på att hålla i pengarna fram till Charlies rean nu.. ;)
 
Men man vet aldrig. Förhoppningsvis lyckas jag hålla mig utan att köpa..
 
 

Nödvändiga köp

Datum: 2013-08-29 | Tid: 16:28:33
Shopping | 1 Kommentarer
Det blev inte så mycket shopping idag. Jag lyckades hålla i pengarna för en gång skull. Blir bara bättre och bättre på det faktiskt om jag ska vara ärlig. Det finns saker jag måste prioritera först. Jag ska både köpa vintertäcken och så ska jag spara till Charlies höstrea. Det jag köpte var i vilket fall en lång svart huva från Lá Kim, läderolja från Antáres och kyllera.
 
Den långa huvan kommer jag endast använda på tävling :)
 
 

Dagens planer

Datum: 2013-08-29 | Tid: 10:23:06
Allmänt | 3 Kommentarer
Nu under förmiddagen tänkte jag åka ut till stallet och göra alla stallsysslor så jag har det klart. Sen hämtar Minna upp mig och då besöker vi både Travshopen och Sharpman. Jag ska nämligen lämna tillbaks halstäcket från John Whitaker eftersom det var för litet till Oprah. Vi får väl se om jag hittar något annat kul istället! Tänkte kolla på Horseware täcken när jag ändå besöker Travshopen. Ska kolla på olika modeller och vad jag tror bäst kommer passa Oprah och Picasso osv. Senare på dagen ska jag rida Oprah och eventuellt Picasso om det inte hinner bli för mörkt. Oprah ska motioneras lite lätt på stubbåkern för att bli av med diverse slaggprodukter. Sen skrittas hon imorgon för att förhindra stelhet till tävlingen på lördag. Tror den uppläggningen blir bra! :)
 
Tänkte också höra om någon är intresserad utav min bruna Hv Polo väst? Den är i storlek S. Fint skick men det finns en och annan vit prick på den(färg). Syns på bilden. Dock väldigt, väldigt små så det syns knapp. Inget man tänker på. I vilket fall så säljer jag den för 250 kr + eventuell frakt. S motsvarar kanske 36?
 
Mejla mig på Linn-Strelin@live.se om ni vill köpa! :)
 
 


Gårdagens hoppträning

Datum: 2013-08-29 | Tid: 09:35:12
Axélls Oprah | 1 Kommentarer
Gårdagens hoppträning bestod av olika övningar. Tex räcke - volt över upphöjd bom - räcke. Sedan en linje med oxer - tre tighta galoppsprång - litet räcke -- tre tighta galoppsprång - oxer och även ett par brytsvängar. Vi skulle träna och se hur mycket kontroll vi hade på våra hästar och om dom var med på det vi ville göra. Jag kan erkänna att jag hade det lite svårt för volten mellan räckena. Så nu ska vi träna på det i markarbetet! Oprah ska kunna vända på en femöring.
 
Annars tyckte jag att det gick hyfsat. Detta är trots allt jättenyttiga övningar och övningar Oprah behöver för att lyfta på tassarna och som jag behöver för att komma tillbaka snabbare i sadeln efter hinder.
 
Bjuder på några klipp från framhoppningen. Tyvärr blev det så mörkt när jag hoppade banan så videofilmen blev jättebrusig.
 
 
 
 

Spooks Chalet

Datum: 2013-08-28 | Tid: 14:58:44
Utrustning | 5 Kommentarer
Har dom denna väst hos Sharpman imorgon och i min storlek så kanske, kanske den blir min.. Vi får väl se. Jag håller på att sparar pengar till Charlies årliga höstrea. Det var helt galet på den senaste höstrea förra året. Kommer lätt åka dit en timme innan öppning för att inte riskera p-bot. Skojar inte om jag säger att deras höstrea är gaaalen. Eller, folk är GALNA. Dom hade ställt fram en stor trälåda med massa täcken i och där står jag och håller i ett täcke. Helt plötsligt på andra sidan "lådan" kommer en stor kvinna och tar tag i täcken jag håller i och rycker det ur mina händer så att jag ramlar halvvägs ner i lådan. Störda, skulle gett henne en snyting.
 
Men men, för att återgå till det inlägget skulle handla om, haha... DEN HÄR VÄSTEN ÄR SÅÅÅ SNYGG! Vi får väl se om den blir min..
 
 

Inför helgen

Datum: 2013-08-28 | Tid: 10:58:16
Åsikter/tankar | 4 Kommentarer
Oprah är inne i en riktig träningsvecka. I måndags skrittades hon, igår dressyrtränade vi för tränare, idag är det hoppträning för tränare, imorgon rids hon på stubbåkern lite kravlöst, på fredag skrittas hon igen och på lördag är det tävling i Linköping som gäller. Vi ska bara hoppa en klass, en 110 avd B. Och om min känsla stämmer så kommer vi garanterat vara snyggast på banan, hihi ;)
 
Oprah kommer bära sitt nya svarta Anna Scarpati schabrak med fuchsia färgad passpoal och kantbant. Och inte nog med det. Schabraket är prytt med en rad swarovskikristaller också. Till detta kommer hon bära en svart lång huva + det fuchsia färgade showpannbandet och med de vita Veredusskydden. Jag kommer även ha vita ridbyxor med svart skoning och en svart Spooks kavaj. Det kan inte bli mycket snyggare? Och inte nog med det så kommer en duktig fotograf vara på plats förhoppningsvis!
 
Hoppas verkligen vi lyckas fångas på bild så att jag kan ha någon bra bild att utgå ifrån som header till min nya design.
 
Nu gäller det också att rida så bra som möjligt. Under framridningen ska jag tänka mycket på det Nina sa under dressyrträningen och under framhoppningen ska jag tänka mycket på det Ingrid säger, eller, vad hon skulle säga om hon var där. Förhoppningsvis har jag då en bra känsla när jag väl kommer in på banan. Jag måste släppa taget lite om kontrollen emellanåt så att jag inte bromsar in henne för mycket i hindrena. Speciellt räckena.. Får vi nedslag, ja, då är det bara hem och träna igen. Någon gång släpper det och då kommer nollorna rulla in. Så var det med Picasso. Hon var slarvig fram till hon var åtta år. Sen började hon sätta dom förbaskade nollorna och då var det för sen för mig eftersom jag var 18, haha!
 
 
 

Godmorgon!

Datum: 2013-08-28 | Tid: 09:31:04
Allmänt | 0 Kommentarer
Det ser ut att bli en fin dag även idag. Under dressyrträningen för Nina igår hade vi jättefint väder. Hoppas vädret håller i sig så att det blir lika fint under hoppträningen för Ingrid i NYRK ikväll. Förhoppningsvis känns Oprah genomriden och fin från gårdagen. Men vi får väl se. Lite träningsverk kan hon säkert ha!
 
Annars har jag inget mer planerat idag. En gammal vän följer med mig på hoppträningen och innan det ska jag visa henne stallet eftersom hon eventuellt är intresserad av att stalla upp sin häst där. Imorgon åh andra sidan så ska jag och Minna åka till Sharpman och Travshopen. Jag ska lämna tillbaka mitt halstäcke och köpa en lång huva på Sharpman. Sen får vi se om jag hittar något annat kul! ;)
 
Btw, kollade in på Tränarbloggen. Den drivs av Nina Fox Stark som jag dressyrtränade för igår. Hon skrev ett gulligt inlägg om oss! :)
 
 

Linslusen Picasso

Datum: 2013-08-27 | Tid: 22:40:34
Allmänt | 3 Kommentarer
Picasso älskar att vara i fokus och synas. Just därför var det en självklarhet att ha med henne på fotograferingen till tidningen. Ska berätta en rolig sak som hände nu underkvällen när de skulle intervjua mig.. De ville ha en bild när jag satt på Picasso. Då skulle journalisten kasta upp mig på henne. Dock var han lite väl generös så jag flög som en fågelunge över på andra sidan... Det var en syn kan jag säga. Attans att dom inte fick med det på bild. Hade lätt kommit på förstasidan, haha! ;)
 
Anyway, skrittade henne barbacka och tog ett par bilder i motljus.
 
 
 

Nu kör vi

Datum: 2013-08-27 | Tid: 16:42:06
Allmänt | 7 Kommentarer
Snart ska jag bege mig ut till stallet igen för att skritta ut på Picasso och för att bli intervjuad av en tidning. Det är bloggen som står för reportaget vilket är jättekul. Och snart kommer bloggen flyttas. Det är bara lite kvar att göra och sedan öppnar jag upp bloggen på nytt, i en annan portal. Dock är jag inte helt nöjd med designen på den portalen. Jag vill göra något som inte ser ut som de jag gjort förr... Men den får duga tills vidare. Förhoppningsvis får jag några fina bilder under tävlingen på lördag och då ska jag börja knåpa och pilla på en ny, snygg design!
 
Jag har haft lite bloggtorka också den senaste tiden. Ingen bloggmotivation. Men troligtvis kommer den tillbaka när bloggen öppnas upp på den nya portalen! :)
 
Vi syns och hörs ikväll efter reportaget!
 
 

Utmaning

Datum: 2013-08-27 | Tid: 15:52:11
Allmänt | 17 Kommentarer
Tänkte höra med er läsare om ni skulle vara intresserade av att ha en "månadens utmaning". Det skulle gå ut på att ni läsare lägger fram ett förslag på "utmaning" som ni vill att jag ska testa på. Sedan väljer jag ut en utmaning och prövar. Då blir den både filmad och fotad + redovisas i slutet av varje månad.
 
Vore det en kul idé?
 
Jag funderar i sådana fall på att dra igång utmaningen med att försöka rida någon av mina hästar på endast ett bett som Luciana Diniz gör på en av sina hästar. Kanske borde testa detta på Picasso bara för att göra det extra spännande? Haha.. Dock ska utmaningarna vara rimliga. Dvs att jag inte sätter livet för mycket på spel om ni förstår, haha.
 
 

Dressyrträning

Datum: 2013-08-27 | Tid: 15:20:25
Axélls Oprah | 0 Kommentarer
Förlåt för min dåliga uppdatering underdagen. Men jag har inte haft tid för bloggen helt enkelt. Förmiddagen tillbringade jag i stallet och i Väderstad där jag dressyrtränade för Nina Fox. Det var verkligen jättenyttigt och jättekul att få bekanta sig med en ny hästmänniska och tränare. Nu ska jag hem och trimma på markarbetet och fokusera på småsaker som kommer göra oss gott i hoppningen. Det är absolut inte sista gången jag dressyrtränar för Nina. Denna förmiddag var givande för både Oprah och mig. Sedan är det aldrig fel att diskutera och snacka blogg också. Lite planer på G som förhoppningsvis blir något av med lite tur ;)
 
Nästa gång får jag ta med mig någon som kan fotografera.
 
 

Picasso 26 augusti

Datum: 2013-08-26 | Tid: 21:45:04
Picasso | 3 Kommentarer
Tyvärr höll dom på att samla upp alla halmbalar så det blev inget skuttande över dom för Picassos och min del. Istället satte jag upp en 5,5a och ett litet "hinder" med en galoppbom framför. Hoppade inga höjder utan körde mer på styrka och la fokuset på att rida henne mellan hinder och få henne att ta det lugnt och inte koka över. Det gick faktiskt förvånansvärt bra. När jag red fram henne var hon dock väldigt trippig och spänd. Korta och snabba steg vilket gjorde att jag bara fick vänta ut henne. Inte gå på henne för mycket utan inbjuda till en lägre form så att hon skulle slappna av och länga steget. I slutet kändes hon jättefin. Lite väl taggad till hoppningen bara. Gjorde mycket avbrott och halter innan hindrena. Tog allt väldigt, väldigt lugnt och gjorde inget onödigt. Jobbade mycket med henne efter hinder, dvs att hon inte skulle krulla ihop nacken och bara lägga sig i min hand och dra. Även det funkade jättebra idag!
 
Så överlag kändes hon jättefin förutom att hon tyckte det var lite för kul. Hoppade henne dock inte med boots idag av någon dum anledning. Såklart trampade hon upp sig.. Somliga straffar Gud direkt eller hur är det man säger? Blö! Tvättade såret och smörjde sedan in det med aloe vera gel.
 
 
 
 

Äntligen!

Datum: 2013-08-26 | Tid: 16:31:43
Shopping | 2 Kommentarer
Åååh, som jag har längtat! Efter tre veckors väntan så kom äntligen min tröja från Helen Green hem idag! Fick betala en tullavgift dock men den är såååå värd det. Ska definitivs köpa fler Gaga-tröjor där ifrån. Helt förälskad i denna. Kan dö lycklig nu ;)
 
 

Motiverad

Datum: 2013-08-26 | Tid: 12:08:53
Åsikter/tankar | 3 Kommentarer
Jag känner mig mer motiverad än någonsin. Oprah känns toppenfin nu och jag hoppas kunna få mycket tips och idéer under dressyrträningen imorgon. Jag vill lämna Väderstad Herrgård med tankar och inspiration till hur jag ska lägga upp Oprahs vardagliga arbete. Dressyren är så himla viktig och det är absolut inget man får slarva med om man vill klättra i klasserna just i hoppningen. Förhoppningsvis har Nina några kloka ord att säga om oss som blir som en hjälpande hand på vägen. Både saker jag måste träna och stärka hos mig själv och även vad Oprah behöver stärkas i för att uppnå våra mål tillsammans. Ett par nya ögon på sig är aldrig fel.
 
Sen gäller det bara att träna och träna hemma. Hoppträningarna är också viktiga. Vi behöver få många språng i kroppen tillsammans för att ta oss dit vi vill. Varken jag eller Oprah är särskilt rutinerade på tävlingsbanorna trots allt. Jag har bara haft min explosiva ponny att rida runt på innan. Inte har vi haft mål att sträva mot just i hoppningen. Men sen jag skaffade Oprah har mina mål började sakta men säkert trappats upp och jag ska lägga ner så mycket arbete och tid jag bara kan för att ge Oprah de förutsättningar hon behöver för att ta oss båda dit. Det får ta sin tid, jag vill inte stressa fram något. Jag är 19 och Oprah är 6. Vi har framtiden för oss.
 
Oprah är min tävlingskompis och vän. Picasso är min vän och lekkompis! Idag ska vi ut och hoppa över halmbalar hon och jag - med martingal ;)

 

Ny vecka

Datum: 2013-08-26 | Tid: 10:12:44
Allmänt | 9 Kommentarer
Denna vecka innehåller mycket skojsigheter skulle jag vilja påstå. Två träningar för tränare och en tävling. Men det slutar inte där. Imorgon kommer även MVT(Motala&Vadstena tidning) ut till mig för att göra ett reportage om bloggen. Sen under torsdagen eller fredagen så tar jag och min vän Minna en roadtripp till Travshopen och Sharpman. Då ska en lång Lá Kim huva införskaffas till helgens tävling i Linköping där vi startar en 110 klass. Utöver detta tränar jag hemma som vanligt. Picasso ska igång ordentligt för jag vill planera in någon tävling tillsammans med henne. Skulle vara kul att komma ut på något igen!
 
Veckoplanering
Måndag: Skrittar Oprah och rider Picasso ute på stubbåkern.
Tisdag: Dressyrtränar för Nina Fox Stark under förmiddagen och intervjuas på kvällen + skrittar Picasso.
Onsdag: Hopptränar Oprah i NYRK, Picasso vilar.
Torsdag: Rider Oprah lite kravlöst på stubbåkern och Picasso går på galoppbanan. Fixar i gamla stallet.
Fredag: Skrittar Oprah och fixar inför tävlingen. Picasso rids ut.
Lördag: Tävling hos Linköpings Fältrittklubb. Picasso vilar.
Söndag: Oprah vilar och Picasso rids på stubben eller i hagen.
 
Bjuder på lite bilder från framhoppningen under hoppträningen i onsdags. Vill ni se film från banhoppningen? Klicka då HÄR.
 
 
 
 
 
 

Ridtur i mörkret

Datum: 2013-08-25 | Tid: 22:40:15
Axélls Oprah | 2 Kommentarer
Stallmötet drog ut lite på tiden så det hann börja skymma innan jag red. Men som tur var så hann med kusin följa med ut och rida Picasso samtidigt som jag red Oprah. Hon fick rida barbacka och träna sin sits. Gick riktigt bra tycker jag minsann! Och Oprah började jag skritta fram på och övergick sedan till galopp direkt. Det blev mycket galopptrim på henne och till en början var hon lite springig. Fick göra avbrott och övergångar hela tiden och tillslut blev hon jätterund och fin i galoppen.
 
Imorgon skrittas hon och på tisdag vankas det privatlektion i dressyr!
 
 

Halstäcket från John Whitaker

Datum: 2013-08-25 | Tid: 15:16:30
Utrustning | 3 Kommentarer
När jag skulle köpa halstäcket från John Whitaker så hade Sharpman det endast hemma i storlek S och M. Jag fick ta hem och testa storlek M på Oprah men tyvärr satt den för tight när hon tog ner huvudet. Halstäcket ska därför lämnas tillbaks nästa vecka och så köper jag ett stalltäcke till Picasso istället. Eller så väntar jag med att köpa ett stalltäcke till henne tills Charlies ska ha sin årliga höstrea.. ;)
 
 

Im back!

Datum: 2013-08-25 | Tid: 14:07:54
Allmänt | 0 Kommentarer
Nu är jag hemma igen. Kom hem runt ett inatt och var dödstrött. Sov till halv åtta och åkte sedan ut till stallet för att släppa ut hästarna. Sen åkte jag hem igen om sov tills nu.. Ganska skönt faktiskt. Idag ska jag inte göra något särskilt förutom att rida båda hästarna och åka ut på sista stallmötet i gamla stallet. Eller vänta, tror min kusin skulle rida Picasso idag.. Kanske. Minns inte, haha. Sådant som märkts!
 
Anyway, tro det eller ej men jag åkte Atmosfear igår. Höll på att dö när jag stod och väntade i kön. Men jag överlevde! Vi hann faktiskt åka ganska mycket också. Balder, Kanonen, Spinrock, Höjdskräcken, Uppskjutet, Hanghai och Atmosfear. Vi ville dock inte bli blöta så vi åkte inte Flumride, haha. Sen gick vi Gasten också och efter det var det bussen hem!
 
Övervann mina rädslor igår, nu är jag odödlig ;)
 
 

Liseberg!

Datum: 2013-08-24 | Tid: 09:00:00
Allmänt | 3 Kommentarer
När ni läser detta så sitter jag troligtvis på bussen till Liseberg. Jag och min ridklubb är på väg dit för att ha lite kul hela dagen! Har inte varit på Liseberg sen förra året så det ska bli jättekul. Förhoppningsvis slipper jag bli tvingad upp i Atmosfear.. Jag börjar bli gammal och skraj helt enkelt. Har höjdskräck så det bara skriker om det! Får nästan svindel när jag sitter på Oprah, haha... ;)
 
Uppdateringen kommer ligga lite nere! Men följa mig gärna på instagram underdagen! Linnstrelin heter jag där.
 
 

Framhoppningsfilmer

Datum: 2013-08-24 | Tid: 06:43:00
Axélls Oprah | 1 Kommentarer
Här kommer fler klipp från hoppträningen i onsdags!
 
 

Dagens shopping

Datum: 2013-08-23 | Tid: 22:24:12
Shopping | 10 Kommentarer
Tog en rejäl roadtripp med min vän Minna till diverse olika butiker. Kan säga att jag slitit som ett djur för att få ihop pengar till att köpa alla dessa saker + klippmaskinen. Men vill man så går det. Nu ska jag bara börja samla till täcken i vinter, Horseware.. Inte de billigaste men måste ha. Sen hittade jag även en lång huva hos Sharpman. En sådan SKA bli min till nästa helg. MUST HAVE. Så snygga! Men men, köpte det nya tränset till Oprah och de efterlängtade senkydden jag tjatat om! Köpte även ett stalltäcke till Oprah att ha i vinter och även aloe vera gel som jag ska testa till Picassos sår vid armbågarna. Damasker från John Whitaker som hagskydd till Oprah med! Sen måste jag köpa ett stalltäcke till Picasso också.
 
Anyway, köpte följande:
  • Klippmaskin från DeLaval
  • Nackludd, fårskinn
  • Pullarträns från Hööks
  • Nosludd x 2 till pullarnosgrimma
  • Senskydd från Hööks
  • Ögonbrynspenna och vit kajal
  • Stalltäcke från John Whitaker
  • Halstäcke från John Whitaker
  • Damasken från John Whitaker
  • Aloe vera Gel
 
 
 

Nakenfis

Datum: 2013-08-23 | Tid: 22:09:01
Picasso | 3 Kommentarer
Köpte min efterlängtade klippmaskin från DeLaval idag och jag är jättenöjd. Picasso blev fin fin. Skulle dock filtklippa henne men det blev en helklippning. I alla fall nu. Sen kommer jag nog inte helklippa henne till vintern. Men nu behövdes det.. Jag skojar inte om jag säger att min klippmaskin fick kämpa där ett tag. Picasso har en så sjuuuuukt tät päls och hon var jätteglad över att få bli av med den. Stod och sov + smaskade hela tiden ju mer pälsen föll av. Klippte huvudet, kroppen och benen. Lämnade dock en liten fyrkant uppe på ryggen där sadeln kommer ligga.
 
Picasso var verkligen jättelugn och det syntes på henne att hon var jättenöjd över att få slippa sin täta päls!
 
 
 

Shoppingrunda

Datum: 2013-08-23 | Tid: 08:53:03
Allmänt | 3 Kommentarer
Idag ska jag och min vän Minna ta oss en shoppingrunda! Jag ska köpa en klippmaskin först och främst. Sedan pullartränset Poseidon och sen får jag se vad jag mer får med mig hem. Det ska i vilket fall bli jättekul, som vanligt. Och när jag kommer hem ska jag inviga den nya klippmaskinen för Picassos hårrem blir bara tätare och tätare. Ponny............ Jag uppdaterar mer när jag kommer hem och kommer fota alla saker! :)
 
På bilden ser ni Minnas häst Fighter!
 
 

Sår vid armbågen

Datum: 2013-08-23 | Tid: 08:38:00
Picasso | 19 Kommentarer
Jag behöver er hjälp. Picasso har mycket veck vid armbågen ungefär. De är så hårda veck att det blivit sår. Jag smörjer in henne med helosan för att mjuka upp det och någon bättre idé har jag inte + att helosanet inte fungerar. Vad ska jag göra? Tips? Jag hade tänkt klippa henne idag. Vet därför inte om jag ska låta bli att klippa just där eller om det vore en smart idé att klippa eftersom mjukgörande salvor blir lättare att smörja in då..
 
Blir galen, kom gärna med tips!
 
 

Kvällens mysritt

Datum: 2013-08-22 | Tid: 21:57:24
Picasso | 0 Kommentarer
Red ut en kort bit på Picasso barbacka nu under kvällskvisten. I det stora hela var det ett helt underbart pass men så fanns det även stunder då det inte var lika underbart. Tex när hon började takta, aj aj, och när hon bestämmde sig för att göra en bockserie i galoppen = Linn tar mantag och flyger till månen vid varje bocksprång, haha.. Men annars var det som sagt jättemysigt. Vi tog en galopp på en ny stubbåker och skrittade sedan upp för en backe där vi såg ut över vattnet. Himlen var rosa och allt var så himla fint + att jag spelade Applause med Gaga på min mobil. Kan inte bli bättre?
 
Mysritt med ponnyn är något som är underskattat ibland!
 
 

Insplanet - välj rätt försäkring

Datum: 2013-08-22 | Tid: 15:59:49
Allmänt | 1 Kommentarer
Hur mycket värderar ni en bra försäkring? Eftersom jag själv råkade ut för en hästrelaterad olycka under 2010 så är jag införstådd i att en bra försäkring ger en lite trygghet. Vi kan ta dödsfall tex. Skulle något hända så ger en livförsäkring familjen ekonomisk trygghet om någon med ekonomiskt ansvar i familjen avlider. Det kan vara mycket betydelsefullt om man har större bostadslån eller om hushållsekonomin på andra sätt är starkt beroende av en eller flera personer. Sedan finns det det vi hästmänniskor som är beroende av våra transporter.. Klart vi ska ha våra hästtransporten försäkrade, eller? Det finns två olika typer av försäkringar på ett släp. Halvförsäkringen täcker brand och stöldskador dessutom ingår det ett rättskydd. Helförsäkringen täcker samma saker som halvförsäkring men där ingår även en vagnskadeförsäkring.
 
Det finns massor med olika försäkringar. Detta som jag drog upp nu är bara ett finplock ur utbudet. Men en ordentlig försäkring kan betyda mycket om något skulle inträffa. Särskilt för oss hästmänniskor som dagligen utsätts för olika risker när vi umgås med dessa mäktiga djur.
 
Jag rekommenderar alla att gå in och kolla på Insplanet. Där kan ni få rådgivning och kostnadsråd samt möjlighet att jämföra olika försäkringar med varandra mm.
 
 

Anna Scarpati

Datum: 2013-08-22 | Tid: 12:27:11
Shopping | 4 Kommentarer
Nu har mitt Anna Scarpati schabrak anlänt! Mitt första och troligtvis sista AS schabrak! Men.. man vet aldrig. Tycket att AS schabrak är ganska fula och tråkigt men detta var jättefint med swarovski! Kommer matcha perfekt med min svara huva och med mitt showpannband i samma färg som kantbanden och passoalen! Dör så snyggt det kommer bli. Det får invigas under nästa helg när jag tävlar i Linköping!
 
Materiel kärlek.
 
 
 

Pullarträns Poseidon

Datum: 2013-08-22 | Tid: 10:19:14
Utrustning | 6 Kommentarer
Jag funderar starkt på att införskaffa ett pullarträns till Oprah. Förut red jag bara mina hästar med pullarnosgrimmor men någonstans där på vägen gick det snett och jag började använda aachen. Varför vet jag faktiskt inte, haha. Jag har ändå alltid gillat pullarnosgrimmor mer eftersom det inte kan störa hästens andning på något sett och för att den inte ligger an mot hästens tänder som tex aachen gör. Annars funkar mina hästar på aachen också men för bekvämlighetens skull vill jag införskaffa ett pullar till Oprah. Oavsett hur löst man spänner aachen så ligger det ändå an mot området där hästen har sina tänder.
 
Picasso har ett micklem och det är helt anatomiskt utformat. Efter att ha sett videon om micklemtränset och hur olika nosgrimmor påverkar hästen så är antingen micklem eller ett pullar det bästa alternativet. Det sämsta alternativet är remont. Har aldrig ridit mina hästar på remont och tänker aldrig göra. Men det är en smaksak.. :)
 
I vilket fall så har jag kollat in det från Dyon och kopian från Hööks. Tyvärr är det mässingspännen på det från Dyon och därför föll mitt val på det från Hööks. Kommer förhoppningsvis köpa det inom en snart framtid.. Imorgon kanske?
 
 
 

Godmorgon

Datum: 2013-08-22 | Tid: 08:49:19
Allmänt | 1 Kommentarer
För en stund sedan åkte jag ut för att släppa ut hästarna. Nu sitter jag hemma och tar det lite lugnt innan jag ska börja göra lite nytta.. Båda hästarna kommer aktiveras senare idag. Oprah genom en skrittrunda och Picasso genom lite markarbete. Fick ett tips av min equiterapeut hur jag skulle försöka göra när Picasso kröker ihop nacken mellan benen och bara blir okontaktbar. Så det ska testas om jag lyckas locka fram det beteendet hos "Miss Rödtott"!
 
Anyway, jag väntar spänt på mitt paket från Tophorse och även på min Gaga tröja. Någon av de sakerna kommer idag känner jag på mig! :)
 
Btw, på tisdag ska jag rida en privatlektion i dressyr för Nina Fox Stark med Oprah. Kan inte bli annat än spännande? Jag har bara tränat dressyr för instruktör en gång tidigare på Oprah så det ska bli intressant att höra vad hon har att säga om oss. Jag har inte tränat för henne någon gång men jag har hört att hon ska vara jättebra så jag är hur förväntansfull som helst!
 
 

Kvällens hoppträning

Datum: 2013-08-21 | Tid: 22:41:27
Axélls Oprah | 11 Kommentarer
Kvällens hoppträning bestod mycket av det som Oprah behöver träna på. Hon måste få upp kvickheten i tassarna och hoppa upp sig bättre. Vi vet att hon kan, men vi vet också att hon är så in i den nonchalant många gånger och det är då nedslagen kommer. Så övningar som idag behövs om man har en häst som Oprah!
 
Ja, vad ska jag säga? Hon var jättefin, mjuk och lydig. Är faktiskt jättenöjd. Jag fick tänka mycket på min sits mellan hindrena i serierna. Komma tillbaka snabbt och få upp henne till nästa hinder. Det var inte lätt, men jag kämpade på i alla fall! Bjuder på ett klipp från banan vi hoppade. Kan visa resten av sprången imorgon! Hon petade sista oxern i serien dock, föll på bakbommen men då var det bara att komma om igen och göra rätt! Annars är hon så sjukt mycket finare nu än hon någonsin varit. Mjuk, lydig och jäkligt glad! :)
 
 

Hagskydd

Datum: 2013-08-21 | Tid: 14:42:12
Utrustning | 6 Kommentarer
Jag behöver tips på hagskydd till Oprah! Hon har massa fula överben på frambenen. Dom stör henne inte men det är inte vackert för ögat.. Hon lever rövare i hagen emellanåt och därför skulle att par hagskydd vara välbehövliga så att inget annat, värre sker. Jag har kollat in dessa från Pessoa. Jag vill ha bra ventilation och de ska tåla regn och lera. Vill inte riskera mugg av vanliga damasker när det kommer in smuts.. Dock är det nog ingen risk för lervälling i dessa hagar här uppe men jag vill ändå vara på den säkra sidan.
 
Förslag någon?
 
 

Dagarna framöver

Datum: 2013-08-21 | Tid: 13:54:40
Allmänt | 2 Kommentarer
Under de närmaste dagarna ska jag åka ut till mitt gamla stall och hämta alla saker jag har kvar. Många prylar ska säljas så förvänta er en stoooor bloppis med massa märkesprylar så småningom! Jag ska rensa bland mina hästsaker eftersom jag måste få ihop lite pengar till vintertäcken m.m. Bland annat kommer nog många schabrak upp, en och annan piké, ländtäcke, lindor, huva och lite annat smott och gott. Ni får INTE missa! Det kommer vara först till kvarn om gäller.
 
På fredag ska jag även åka och införskaffa mig en klippmaskin från DeLaval. Sen kommer jag nog klippa mina hästar under fredagen och duscha av dom för att få bort alla hårstrån. På lördagen kommer dom att få stå eftersom jag ska till Liseberg med ridklubben. Kommer bli jättekul! Sen är det stallmöte i gamla stallet på söndagen och där efter ska jag börja trimma inför en regional 110 på lördagen i Linköping.
 
Är det någon av mina läsare som ska till Liseberg?
 
 
 

Ser fram emot kvällens hoppträning!

Datum: 2013-08-21 | Tid: 10:26:00
Allmänt | 2 Kommentarer
Kommer ni ihåg inlägget jag skrev igår? Kan göra ett litet utdrag från texten:
"Sen skulle det vara nyttigt med någon privatträning där det endast är massa styrkeövningar och övningar specialiserade för Oprah. Dvs studsar, hinderserier, 5,5or och massa andra övningar som får henne att lyfta på tassarna och kroppen. Ska höra med min tränare imorgon ifall detta skulle kunna gå att genomföra."

Och igår kväll MMSade min vän Minna den här bilden. Det är banan inför kvällens hoppträning. Tror ni jag är överlycklig eller vad?! Till höger längst bort ser det ut att vara en räckeserie. Till vänster en till serie fast med oxrar som har kryss framför sig så att hästarna ska hoppa upp sig bättre. Och i mitten ser man en 5,5a med en till oxer som följd. INGEN ÄR GLADARE ÄN JAG FÖR TILLFÄLLET! Min tränare läser mina tankar. Dock blev jag jätteorolig när Minna sa att hon inte skulle få hoppträna idag efter sin hästs behandling igår. Skickade därför iväg ett sms till min equiterapeut och lyckligtvis fick jag träna! Oprah hade trots allt inte några besvärliga saker att få bort så jag är jätteglad. Detta är precis vad vi behöver.
 
 

Jin sporrar

Datum: 2013-08-21 | Tid: 09:36:00
Utrustning | 11 Kommentarer
Har ändrat mig kring mitt sporrköp. Kollade på sporrarna igår och tyckte inte alls att dom verkade bra. Istället föll jag för dessa som kommer från Jin. Det är "kulor" på ovansidan och undersidan. Kändes bra mycket mildare än de med trissa. När jag använder mina sporrar så "trycker" jag inte in dom i sidorna utan jag drar min sporre uppåt. Svårt att förklara. Men typ "kittlar" hästen i sidan? Tror därför dessa skulle passa mig super eftersom de är rundade uppåt på ett mild sätt. Så är de 20 mm också vilket gör att jag inte behöver anstränga mig så mycket för att komma åt hästen. Jag har korta ben och det är inte allt för lätt hela tiden med en stor häst, haha. Då är sporrar ett bra hjälpmedel för mig som inte gillar att rida med spö!
 
Dock ligger dom på näst intill 1000 kr.. Ingen som säljer ett par?

 

Equiterapeuten

Datum: 2013-08-20 | Tid: 22:19:00
Axélls Oprah | 0 Kommentarer
Nu har Oprah blivit behandlad! Eftersom Oprah gärna tippar lite inåt i vänstervolter m.m så har jag försökt att flytta henne så mycket som möjligt fast så försiktigt som möjligt. Ni undrar säker varför men när man tidigare har haft/har häst med diverse problem så vill man inte pressa den för mycket. Jag kände hur mycket skam som helst när jag fick reda på att Cappuchino hade kissing spines. Ändå hade jag hoppat på honom.. Därför har jag blivit lite känsligare på den biten. Men idag fick jag reda på att jag ska pressa henne. Hon var lite stelare i vänster bakben. Dock kunde det även bero på att ena hoven fram var högre än den andra. Det ska tas med hovslagaren nästa gång så att hon fixar till det. Annars var Oprah jättefin och framförallt mjuk i kroppen. Avspänd över ryggen osv :)
 
Så skönt att höra! Nu ska jag införskaffa mig ett dressyrspö som jag kan ha till hands när jag trimmar markarbete så jag kommer åt henne lite mer. Oprah är trots allt ganska mycket häst att rida så ett dressyrspö som hjälp när jag flyttar bakdelen skulle inte vara helt fel. I alla fall inte nu till en början, innan hon släpper igenom! Brukar inte rida med spö annars. Tycker det bara är i vägen och en onödig pryl eftersom det inte är något jag använder i stort sett.
 
Känns i vilket fall skönt att Oprah är mjuk och fin i kroppen för övrigt. Nu jäklar! :)
 
 

Shopping..

Datum: 2013-08-20 | Tid: 15:50:10
Shopping | 4 Kommentarer
Nu är jag hemkommen. Det blev en tripp till Sharpman och jag köpte ett vanligt grimskaft, ett kedjegrimskaft och ett uppbindningsband till transporten. Utöver denna shopping så klickade jag även hem underkläder från Björn Borg nyss och även ett Anna Scarpati schabrak från Tophorse i söndags. Brukar inte gilla AS schabrak eftersom dom ser för "vanliga" ut för min smak. Men detta svarta med fuschia passoal + kantband och swarovski gör det bara fööööör snyggt! Tänkte kombinera detta med min svarta equiline huva och det fuschia färgade showpannbandet. Snyggt eller hur?!
 
Väntar även på min Gaga tröja från USA. KOM KOM KOM!
 
 

Nytt mobilskal med Gaga

Datum: 2013-08-20 | Tid: 12:18:53
Allmänt | 4 Kommentarer
Inte för att skryta men.... JAG HAR DET SNYGGASTE MOBILSKALET. Tack snälla Caseapp för mitt nya, jättefina iPhoneskal. Så grym kvalité och färgerna fick ni till kanon. Kunde inte vara mer nöjd! Och om det är någon utav mina läsare som är sugna på att designa sitt eget mobilskal, mobilskin eller laptopskin så tycker jag absolut att ni ska besöka caseapp.se nu. Ni får också en rabattkod av mig som ni kan använda i kassan och få 20% rabatt på hela beställningen!
 
Uppge "LINN20" i kassan så dras 20% :)
 
 
 

Träna träna träna

Datum: 2013-08-20 | Tid: 10:52:42
Axélls Oprah | 2 Kommentarer
Nu kör vi på med markarbetet jag och Oprah. Lätt i framdelen och lätt att reglera ska hon vara. Det är bra nu, men det kan bli så himla mycket bättre. Hon känns väldigt lydig men det är framför hinder det kan köra ihop sig för oss. När hon gör sina små luftsprång kommer vi båda ur balans och allt blir pannkaka. Jag har analyserat tävlingen som vi var med i nu underhelgen och därför tänker jag rida mycket på galoppbanan också. Dock vet jag inte om hennes energi dog pga brunsten men för att vara på den säkra sidan rider jag lite extra på galoppbanan fram till nästa tävling för att se om det blir någon skillnad.
 
Nästa tävling ska vi tänka på att ha en bättre galopp i svängen. Under denna tävlingshelg på hemmaplan så kändes det som hon bara dog och var loj. Då kom vi inte till någon bra ridning fram till hindren och då kommer de dåliga taxeringarna och rivningarna. Men under nästa tävling tänker jag, oavsett vad alla andra säger sätta upp ett lite högre tempo i galoppen fast med mer tryck. Hålla en starkare galopp genom svängarna så att jag sedan bara kan sitta och hålla jämnt fram till hindret. Det är då Oprah trivs som bäst.
 
Sen skulle det vara nyttigt med någon privatträning där det endast är massa styrkeövningar och övningar specialiserade för Oprah. Dvs studsar, hinderserier, 5,5or och massa andra övningar som får henne att lyfta på tassarna och kroppen. Ska höra med min tränare imorgon ifall detta skulle kunna gå att genomföra.
 
 

Nödvändiga köp

Datum: 2013-08-20 | Tid: 10:23:07
Allmänt | 3 Kommentarer
Jag måste ta mig en sväng antingen till Motala eller Mjölby och köpa ett grimskaft, kedjegrimskaft och lite småsaker till mig själv. Oprah drog sönder Picassos grimskaft när hon blev rädd för traktorn så ett nytt måste införskaffas. Är även ute efter ett par nya sporrar som rullar. Vi får väl se vad jag kan hitta.
 
Anyway, ikväll ska Oprah få en behandling av equiterapeuten och Picasso ska ridas i hagen om det inte blir för sent. Annars skrittas hon bara.
 
Btw, på tisdag nästa vecka kommer en tidning och intervjuar mig för bloggen! :)
 
 

Oprah 19 augusti

Datum: 2013-08-19 | Tid: 21:47:42
Axélls Oprah | 6 Kommentarer
Oprah kändes fin idag. Red på nathebettet men får tyvärr inte samma känsla som på ett tredelat. Oprah går verkligen superbra på mitt tredelade guldvingsbett som jag hoppar på men eftersom jag vill skona hennes mun så måste jag variera bett. Får kämpa lite mer på detta eftersom hon gärna vill bli lite framtung och hänga i handen. Men efter mycket halvhalter och avbrott blir hon jättetrevlig!
 
Några få bilder från idag. Vill bara äta upp henne, sötnosen! ;)
 
 
 
 

Måndag

Datum: 2013-08-19 | Tid: 14:55:00
Allmänt | 2 Kommentarer
Eftersom Oprah har tävlat två dagar i rad så rider jag ett lugnare pass på henne i hagen för att bli av med diverse slaggprodukter. Jag vill även ha henne lite genomriden inför besöket av equiterapeuten imorgon också. Förhoppningsvis känns hon lika fin och lydig idag som hon gjort de senaste markarbetespassen. Dock vet jag inte vilket bett jag ska rida på. Tänkte testa att rida på det bettlösa alternativet på mitt micklemträns någon gång underveckan. Kan bli minst sagt spännande och se hur hon känns! :)
 
Nu har jag kollat livestreamingen från Good Morning Amercia där Gaga har varit gäst och släppt sin musikvideo. Jag skakar av lycka! Videon är ren art. Så galt cool, inget jag sett förut! Klicka HÄR för att se den.
 
Anyway, nu ska jag svara på lite mejl sedan göra lite nytta!
 
 
 

Köplista inför vintern

Datum: 2013-08-19 | Tid: 09:30:36
Utrustning | 6 Kommentarer
Det blir allt mörkare ute och mina hästar börjar sätta vinterpäls sakta men säkert. Picassos päls blir allt tätare och Oprahs fläckar börjar komma fram. Högst upp på inköpslistan står därför en rejäl klippmaskin. Jag har bestämt mig för en DeLaval. Den kommer jag förhoppningsvis införskaffa nästa vecka. Sedan, när det börjar bli kallare så kommer ett stalltäcke från John Whitaker att införskaffas till Oprah, med hals. Picasso kommer få ett turkost från Hööks som inte är lika tjock eftersom hon inte kommer helklippas. Sedan ett par vintertäcken från Horseware kommer klickas hem så småningom med 400 grams fyllning och hals.
 
Men innan dessa varma vintertäcken så ska jag leta efter några hyfsade "mellantäcken" att ha nu under hösten. Några med 100-200 grams fyllning. Tips?
 
 

Godmorgon, ny vecka!

Datum: 2013-08-19 | Tid: 08:26:28
Allmänt | 1 Kommentarer
Nu är det måndag igen vilket innebär en ny veckoplanering. Denna vecka kommer innehålla träning, equiterapeut besök och LISEBERG. Ska bli så himla kul. Jag ska vara med i något som kallas för "idrottslyftet" på min klubb och vi ska inleda hela det projektet genom att åka till Liseberg. Jag hoppas jag träffar en och annan läsare där! Sen under tisdagen, imorgon, ska equiterapeuten komma ut till stallet och knäcka lite på Oprah. Min vän Minna kommer med sin häst Fighter också och ska få en behandling :)
 
Måndag: Rida lugnt på Oprah efter helgens tävlingar. Min kusin rider Picasso.
Tisdag: Oprah vilar - blir behandlad av equiterapeut. Picasso rids i hagen.
Onsdag: Hoppträning med Oprah i NYRK om det är ok för equiterapeuten. Picasso vilar.
Torsdag: Oprah skrittas och Picasso rids ut.
Fredag: Oprah och Picasso rids i hagen.
Lördag: LISEBERG! Båda hästarna vilar.
Söndag: Båda hästarna går kondition och styrka på galoppbanan.
 
 

Cartell och Picasso

Datum: 2013-08-18 | Tid: 19:01:08
Picasso | 12 Kommentarer
Igår kväll bestämde Moa och jag att vi skulle släppa ihop Picasso och Cartell så att dom förhoppningsvis kunde gå tillsammans idag när jag tävlade Oprah. Picasso är ju världens snällaste och jätteförsiktigt mot nya hästar och Cartell var också jättesnäll. Allt gick jättebra! Dom sprang lite i början men sen coolade dom ner sig. Vi tog då in dom och i morse släppte vi ut dom och de började beta direkt. Gick jättebra! Picasso blev dock lite ledsen när han åkte nu i eftermiddag, haha :)
 
Jag vet, min ponny är rund och gå nu.. Precis som hon ska vara på sommaren.......... ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nykyrka Ridklubb dag 2

Datum: 2013-08-18 | Tid: 18:03:44
Tävling | 1 Kommentarer
Ja, vad ska jag säga? Oprah var jättelustig att rida idag. Hon har varit det hela helgen men idag var det som att handbromsen satt i. Hon dog i svängarna och till hindrena hade jag ingen ärlig bjudning över huvudtaget. Antingen var det på eller av. Sämsta ritten vi någonsin gjort om jag ska vara ärlig. Kändes hemskt att gå ut där ifrån. Efter min start red jag in i ridhuset och gasade på henne eftersom vi var ensamma. Då sparkade hon rätt in i sargen vilket hon aldrig brukar göra. Hon är den sista som är arg när hon får kommando för en ökning..
 
Sedan när vi kom hem upptäckte vi att hon var inne i högbrunst(säkert lite tack vare Cartell, haha). Då brukar hon alltid vara lite speciell att rida. Loj och en aning besvärad. Men vi fick 16 fel totalt idag. Vi kom in helknas i kombinationen och rev både in och utsprånget. Sedan någonstans där efter fick vi två bommar ner också. Allt var en enda röra trots att hon var jättefin och mjuk på framridningen.
 
Denna helgen drar jag ett sträck över. Jag och Moa får ta nya tag. Våra hästar är inte gamla och vi får båda tävla för att träna. Både gällande oss själva och hästarna. Alltid lär man sig något nytt och med hjälp av dessa rundor får vi rida för att undvika liknande problem i framtiden.
 
Men jag vill poängtera igen att min häst alltid är rolig att jobba med. Oavsett om det går bra eller dåligt så är hon alltid glad. Hon är en fröjd att ha med på tävlingar. Står snällt och sover i transporten mellan klasserna och när man öppnar transportdörren är hon inte sen med att köra ut huvudet och hälsa. Aldrig komplicerad på något sett. Hon gör det hon ska på framridningen, framhoppningen och på banan utifrån dagsformen och de förutsättningar vi får och som jag ger henne. Ibland sätter jag henne i skiten men på något sett har hon alltid viljan att hjälpa mig. Hon ställer alltid upp. Hoppar i alla lägen och är så himla förlåtande. Något bra måste jag göra för att hon är sådan ändå, haha..

Vår dagsform i helgen var inte bra helt enkelt. De senaste hoppträningarna har gått jättebra och jag har hittat en ridning som Oprah trivs med. Men i helgen var den som bortblåst. Jag får jobba stenhårt för att det ska sitta i ryggmärgen men det är inte lätt. Det tar ett tag att ställa om sig. Men jag trälar! Funkar det på träning så borde det snart funka på tävling också.
 
En härlig bild från idag. Gul häst med krämfärgad, busig man och fluffig svans. Så underbar!
 
 

Läsarfråga

Datum: 2013-08-18 | Tid: 17:34:59
Frågor/svar | 1 Kommentarer
 
Svar: Jättebra på bett vet jag inte, bara väldigt intresserad kring just den saken! Men jag känner igen mig i din situation. Har ju en ponny här hemma som stämmer in ganska bra på den beskrivningen.. ;) Jag skulle absolut satt in ett pee wee i den munnen. Inte för att det är skarpt utan för att det är ett skonsamt bett som de flesta hästar trivs på = förhoppningsvis ingen stark häst längre som nyper åt bettet. Sen är det upp till dig om hästen kommer fortsätta funka på bettet eller bara till en början. Gör mycket halvhalter och övergångar så ska du se att problemet blir bättre med tiden! :)
 
 

Fler bilder från igår

Datum: 2013-08-18 | Tid: 16:47:43
Axélls Oprah | 2 Kommentarer
Fotade av dessa tjejer och Ebba Davidsson, tack! :)
 
 
 
 
 

Nykyrka Ridklubb dag 1

Datum: 2013-08-17 | Tid: 22:14:33
Tävling | 8 Kommentarer
Just denna tävlingsdag gick lite sådär. Oprah hoppade jättefint på framhoppningen och allt gick klockrent. Sedan när vi kom in på banan så vet jag inte vad som hände. I första klassen gick allt pannkaka i stort sett kändes det som. Jag kom tillbaka till min dåliga ridning där jag alltid vill ta en extra förhållning innan hinder. Jag vill för mycket inne på banan helt enkelt och istället för att hjälpa henne så gör jag rena motsatsen. Till 110 klassen var jag så arg över min förra ritt så då skärpte jag till mig.
 
100 cm avd A - 4 fel
Ett ner men jag red så himla dåligt. Oprah räddade upp mig många gånger. Fina häst!
 
110 cm avd B - 12 fel
Fick tre ner i denna klass. Dock red jag bättre men denna gången var det hästen som blev lite för ivrig. Till tredje hindret som var en oxer gjorde hon sina dumma känguruhopp innan så det språnget blev knas eftersom hon sabbade distansen. Vi rev det och sedan blev det sex obalanserade galoppsprång till ett räcke som vi då också rev. Det är lätt att vara klok i efterhand men jag skulle ha stannat henne eller satt henne ordentligt på rumpan innan jag red an på sexan för att visa att det inte är acceptabelt med de små lufthoppen hon gör innan ibland.. Sen rev jag något annat hinder men jag vet inte vilket det var.
 
Men nu har vi två rundor till att lägga i bagaget och analysera. Imorgon hoppar jag bara en klass så att Oprah orkar mer. Jag måste komma ihåg att hon inte är så gammal och "tävlar för att träna". Varje start vi gör är en ny erfarenhet rikare. Imorgon startar vi en 110 och går in för att rida en så jämn runda som möjligt. Gör hon ett luftsprång så ska jag försöka stanna henne. Jag själv måste hålla mig lugnt också. På träning hoppar hon 110 med lätthet men det är mina egna tävlingsnerver som spelar in mycket också. Jag behöver med få mer rutin, inte bara Oprah! Oprah är trots allt den trevligaste hästen att jobba med, utan tvekan. Så glad att hon är min!
 
 
 
 
 
 
 

Nu kör vi!

Datum: 2013-08-17 | Tid: 06:57:00
Tävling | 8 Kommentarer
Halv 10 lastar vi Oprah och Cartell sedan bär det av mot hemmatävlingen i NYRK. Det ska verkligen bli jättekul! Hoppas hästarna sköter sig i transporten och även på banan. Jag och Oprah kommer starta vår första avd A klass och får därför fightas om placeringarna. Kan dock drömma om att knipa någon eftersom det nästan är 60 anmälda i just den klassen.. Säkert många grymt säkra på den höjden också som inte gör annat än att jaga placeringar. Och då kommer jag och Oprah där efter att ha startat våra trygga avd B klasser ;) Men vi ska göra vårt bästa och ha kul! Vi hoppar 100 cm avd A och 110 avd B.
 
Ni kommer se oss i en helsvart outfit. Spännande och lite tråkiga, haha..
 
 
 

Äntligen klara!

Datum: 2013-08-16 | Tid: 22:19:38
Allmänt | 3 Kommentarer
Nu är Moa och jag äntligen klara i stallet. När Cartell kom så var det ganska lugnt till en början. Sen fick han rycket och gasa på i den lilla hagen bredvid Picasso och Oprah. Oprah gillade honom inte så det kan bli spännande att se hur dom går ihop i transporten imorgon. Vi har satt dit hingstagaller för säkerhetsskull så Oprah inte blir någon huggorm mot Cartell. Picasso åh andra sidan pussade gärna på honom, hihi ;)
 
Vi var även hos Sharpman och hos dom köpte jag en svart Equiline huva och glittrigt hovbalsam. Tyvärr fanns ingen energi boost kvar så jag blev utan. Men, men! Sen fick sig både Oprah och Cartell var sina bad och nu står dom med flätade svansar i sina boxar. Oprah kommer jag knoppa imorgon så får vi se om hon klär i den svarta huvan och det svarta Equiline schabraket med swarovski!
 
Denna bilden fotade Moa på Cartell och Picasso nu underkvällen!
 
 

Fredag

Datum: 2013-08-16 | Tid: 09:09:27
Allmänt | 5 Kommentarer
Dagen började med att jag släppte ut hästarna vid kvar i åtta. Slängde ut lite hö i deras foderhäck ifall de inte vill äta blött gräs sen när det ska regna lite. Nu har jag kommit hem och hunnit få i mig lite frukost och strax ska jag börja sätta igång och redigera bilder från alla ekipage igår. Sen ska jag städa rummet och där efter ska jag åka till Granngården för att köpa tre spånbalar. En till Picassos box, en till Oprahs box och en till transporten. En säck pellets ska också följa med hem och sedan åker jag ut till stallet och gör alla sysslor + väntar på att Moa ska komma. Sharpman ska vi hinna med också när hon kommit och ikväll blir det massa tävlingsfix!
 
Jag och Moas gamla häst Tigriz från i vintras.
 
 

Energy Booster

Datum: 2013-08-16 | Tid: 09:00:11
Shopping | 1 Kommentarer
Idag när Moa och jag åker till Sharpman så har jag två saker jag tänker införskaffa till tävlingarna i helgen. Bland annat en svart Equiline huva och en energy booster spruta från Equistro. Pratade med Sharpman senaste gången jag var där och frågade ut lite om deras nya varumärke Equistro. Frågade bland annat om denna "energi spruta" som enligt de i personalen som testat tyckt varit jättebra. Den ska tillföra extra energi och gör att hästarna återhämtar sig snabbare tex på tävling, mellan klasser och meetings. Den är dopingsfri och godkänd. Bra för de hästar som inte vill dricka.
 
Tänker testa den på Oprah i helgen mellan 100 cm och 110 cm klasserna för att se ifall det blir någon skillnad. Oprah brukar bli lite segare i benen efter en klass och återhämtar sig inte sådär jättefort. Får därför hoppas att hon får en snabbare återhämtning och lite mer energi som gör att hon även blir en aning kvickare i benen med hjälp av denna spruta.
 
Undra om ryttare också kan äta detta tro? Haha..
 
 

Ponnyhoppning och möte

Datum: 2013-08-15 | Tid: 22:18:49
Allmänt | 4 Kommentarer
Skulle köpt pellets till Oprah men Granngården hann stänga innan jag kom dit.. Får åka in till Motala imorgon istället och handla innan Moa kommer. Men men, sen fotade jag min vän Felicia när hon skulle vara med och hoppa sin storhäst i ponnygruppen. Fotade även ponnysarna som tränade. Tyvärr blev det ganska mörkt i slutet av träningen så bilderna blev där efter... Men försökte rädda upp dom så gott jag kunde med hjälp av photoshop! Bjuder på några stycken.
 
Sen var det möte och sedan åkte jag hem för att släppa in mina hästar och ge dom kvällsmat.
 
 
 
 
 

Det jag hunnit nu och morgondagen!

Datum: 2013-08-15 | Tid: 16:57:07
Allmänt | 1 Kommentarer
Än så länge har jag hunnit med att lasta in dåligt hö i transporten och slängt det. Har även mockat mina boxar + fixat boxen Cartell ska stå i imorgon. Jag har också hunnit med lite ärenden på stan och snart ska jag iväg och hämta havrekross till Oprah. Direkt efter det mellanlandar jag hemma igen och sedan bär det av till Granngården i Motala för att köpa pellets och några spånbalar. Där efter åker jag raka vägen till Nyrk och fotar min vän Felicia när hon hopptränar och efter hoppträningen är det US-möte.
 
Imorgon kommer Moa vid lunchtid och stallar in Cartell. Cartell kommer ha en box rätt över Oprah och han kommer få gå i en mindre hage bredvid Picasso och Oprahs. När vi stallat in honom och allt känns tryggt så åker jag och Moa till Sharpman och shoppar lite välbehövliga småsaker inför tävlingshelgen! Sen på kvällen blir det massa tävlingsfix och girl talk ;)
 
Moa och Cartell aka Kackerlackan.
 
 
 

Torsdag

Datum: 2013-08-15 | Tid: 12:03:06
Allmänt | 3 Kommentarer
Idag är det torsdag om ni inte redan hunnit uppfatta det! Efter träningen igår så ser jag fram emot tävlingen i helgen. Det känns som jag har fått till en bra känsla nu som hållit i sig under de två senaste träningarna. Jag vet hur jag ska rida henne och jag ska försöka korrigera allt under framhoppningen. Ett enda luftsprång innan hinder och jag ska ge mig fasen på att stanna henne. Inte lätt alla gånger när hon är så hoppglad men jag ska göra mitt bästa. Hon vill gärna ta kommandot innan hinder. Hon har en idé att hon ska göra luftsprång innan hinder och sätta mig ur balans så att hon kan attackera och hoppa. Min uppgift är att hålla mig lugn bara och korrigera genom en halt innan hinder när hon gör så. Det blir allt mindre och mindre sådana situationer men ibland blir hon lite för ivrig och då ser hon mer ur som en känguru än en häst, haha. Men hon känns himla fräsch och lydig överlag. Hon är jätteglad och himla positiv till all typ av träning nu sedan vi bytte sadel. Fin fina häst!
 
Anyway, nog pratat om det! Idag ska jag lasta in vårt hö i transporten och slänga. Hittade lite mögel i det så vi ska få en ny idag från årets skörd så det blir super! Sen ska jag städa mitt rum här hemma och även göra i ordning ena boxen som Moas häst Cartell stallar in sig i imorgon! :) Senare ikväll ska jag även till NYRK för möte.
 
 

Svart outfit?

Datum: 2013-08-15 | Tid: 11:45:48
Outfit | 14 Kommentarer
Vad tror ni om denna outfit till lördagen? Ska jag för en gång skull hålla mig till vädligt stilrent? Det är ett swarovskischabrak från Equiline, tvådelat strasspannband, svart Equiline huva, Tretorn och Spooks kavaj. Till detta kanske vita eller svarta Veredus? Vad tror ni? Ska jag testa detta på Oprah?
 
Hiss eller diss?
 
 

Kvällens hoppträning

Datum: 2013-08-14 | Tid: 22:32:52
Axélls Oprah | 5 Kommentarer
Kvällens hoppträning gick jättebra! Det känns som vi har hittat en bra punkt att utgå ifrån nu och allt känns himla enkelt. Det ät bara när hon gör sina känguruhopp innan hindrena som förstör lite emellanåt. Men idag lyckades jag stanna henne framför ett hinder när hon gjorde luftsprånget. Hon får INTE göra sådana för det sabbar anridningen och distansen så himla mycket. Jag måste verkligen vara bestämd och inte acceptera det. Dock sköter hon sig fin fint annars!
 
Ser fram emot helgens tävling nu! Går det inte bra så gräver jag ner mg själv för hon känns att vara i toppform!
 
 

Vi stannar här

Datum: 2013-08-14 | Tid: 11:04:01
Allmänt | 38 Kommentarer
Ni läste rätt, jag och hästarna blir kvar här ute där vi står nu. Egentligen var det tänkt att vi skulle stå här över sommaren pga de fina betena. Men vi trivs så himla bra här ute så vi stannar. Det kommer bli en omställning i vinter, helt klart. På det "vanliga" stället finns det både paddock och ridhus, men i begränsad storlek som tyvärr inte är bra för Oprah att galoppera i ett friskare tempo i. Ridhuset var verkligen en bekvämlighet och jag kommer säkert sakna det, men jag tror detta kommer bli bättre i det långa loppet. Både för Oprah och mig.
 
Jag har nu ett mysigt stall på fyra stora boxar för mig själv. Varje box är på 24 kvadrat och stallgången är bred. Det finns en spolspilta och fyra gräshagar. Ena gräshagen ligger precis bredvid stallet och det är den jag rider i också. Sedan finns det en galoppbana några meter bort som Oprah får jobba upp sin kondition och styrka på. Även i vinter eftersom den är upplyst. Sedan finns det ett oroligt grymt vattensystem i stallet. På vintern håller sig nämligen vattnet på +14 grader eftersom det är vid den temperaturen hästarna vill dricka som mest.
 
Vi kommer rensa lite i stallet och göra det lite hemmatrevligt. Det ska bli jättekul att verkligen slå sig till rätta, ordentligt. Men eftersom jag bara har två hästar och Oprah kommer tävla mycket så behöver vi sällskap till Picasso. Jag kollar runt på annonser på hastnet och en shettis kommer nog inom en snar framtid finnas med på bloggen förhoppningsvis. Kul va? ;)
 
Det skulle vara kul att ha någon mer här ute i stallet. Någon som har häst och som man har sällskap av när man tex rider ut. Nu vet jag ett par som är intresserade att stalla upp sig här ute hos mig men om någon mer är intresserad så hör av er!
 
 
 
 
 
 
 
 

DeLaval

Datum: 2013-08-14 | Tid: 10:19:41
Utrustning | 17 Kommentarer
Jag har fått upp ögonen för denna klippmaskin. Som sagt, ska jag lägga pengar på en klippmaskin så får jag ta och köpa mig en rejäl när jag ändå håller på och inte något billigt skräp som pajar efter 5 klippningar. Denna från DeLaval kostar 4.195 kronor på Granngården och är tystgående.
 
Såhär står det om den:
DeLaval elklipper HCP65 är en professionell hästklipper. HCP65 har ett smalt, mjukt ergonomiskt handtag för bättre komfort och manövrering. Klippern är den lättaste klippern inom området med en vikt på mindre än ett kilo. Den permanenta magnetmotorn är stark, 80 watt, men är mycket tystgående. Klippern har ett patenterat saxhuvud vilket minskar slitaget och ökar livslängden. Den unika vinkeln på 13° förenklar klippningen på svårare ställen såsom huvud och ben. HCP65 är utrustad med säkerhetsutrustning vilket stoppar maskinen om skären fastnar eller om motorn är på väg att bli överhettad. Detta förhindrar maskinen från ytterligare skador.
 
Någon som vet om den är bra?
 
 


Onsdag

Datum: 2013-08-14 | Tid: 10:08:01
Allmänt | 1 Kommentarer
Släppte ut hästarna i morse och sedan ringde jag till vårdcentralen. Dom ska ringa upp mig i eftermiddag så det blir ingen jobbcoach för min del. Jag vill få min tå kollad eftersom den är blå och domnar bort. Kanske är dags att kolla upp den, haha.. Anyway, ikväll är det hoppträning som gäller! Förhoppningsvis kommer jag hem med en bra känsla i kroppen och ser fram emot tävlingen i helgen. Jag ska eftersträva att ha samma känsla som jag hade senaste träningen. Då kändes det klockrent. Lydig häst och lugn ryttare. Så det ska vara. Dock lättare sagt än gjort vissa gånger ;)
 
Hoppas ni får en trevlig dag!
 
 

Random

Datum: 2013-08-13 | Tid: 22:07:56
Allmänt | 1 Kommentarer
Vad gör jag just nu? Jag sitter nu i efterhand och lyssnar på när Ryan Seacrest intervjuade Gaga. Love that women. Hon är så himla rolig att sitta och lyssna på även när hon inte sjunger. Har för övrigt lyssnat på Applause hela dagen. Den går på replay. Så jäkla bra, helt insane. I live for the applause.
 
Anyway, imorgon kommer jag slösa min tid på att ringa till vårdcentralen och förhoppningsvis få dom att kika på min lilltå som är blå. Känner den inte så kan bli spännande att se vad dom säger. Sen ska jag börja pilla på en ny design. Har redan gjort en design som jag har skickat in och som kommer publiceras när min blogg flyttar. Men jag har redan hunnit ändra mig om utseendet så vi får väl se hur det slutar, hehe. Senare i morgonkväll är det hoppträning. Blir toppenbra, I hope!
 
Och glöm inte, KÖP PARFYMEN FAME OCH LYSSNA PÅ APPLAUSE VIA SPOTIFY/YOUTUBE ELLER KÖP DEN PÅ iTUNES!
 
 


Oprah och traktorer..

Datum: 2013-08-13 | Tid: 21:14:00
Axélls Oprah | 3 Kommentarer
Minns ni när jag berättade att Oprah och jag blivit jagade av en traktor(arg bonde nära stallet) på förra stället jag stod i? Hon blev minst sagt skärrad och idag skulle jag gå en liten powerwalk med henne. Bakom oss kom en traktor och Oprah började trippa och stressa upp sig. Då saktade hon i traktorn ner och tog det lugnt, visade hänsyn helt enkelt. Sen gick jag och Oprah in på en mötesplats så att traktorn kunde åka förbi men då fick Oprah rena paniken. Grimskaftet pajade och jag fick brännmärken på ett par fingrar. Oprah sätter sedan iväg i galopp hem till stallet igen och jag för skjuts av hon i traktorn till stallet. Sen står Oprah där hemma i stallgången och väntar på mig med en blick som liknade något i stil med "men vilket tid det tog..".
 
Ingen skada skedd förutom mina fingrar men Oprah hade inga sår eller dylikt. Tror inte jag kommer kunna vänja henne vid traktorer sedan idioten i förra stallet jagade oss, tyvärr. Men det är skönt att det finns trevliga bönder på detta ställe som verkligen vill hjälpa till när saker som dessa händer! Hon erbjöd sig även att hjälpa till och fånga henne men jag sa att hon säkert redan ställt sig i stallet och väntat på mig, vilket hon gjorde, haha.
 
Jaja, där var den powerwalken!
 
 

Min kusin och Picasso

Datum: 2013-08-13 | Tid: 15:50:00
Picasso | 3 Kommentarer
Som sagt så red min kusin Picasso igår. Nu kommer hon att få lära sig rida på riktigt minsann. Jag är petig och hästen har temperament. Inte glida på något bananskal här inte! Drog fram några bommar och byggde upp till ett travhopp. Isabelle skötte sig jättebra men Picasso kunde varit lite snällare mot henne tycker jag. När Picassos hopphuvud kommer fram så är det inte alltid så lätt att jobba med henne. Så igår låg fokuset mest på att hon skulle TRAVA in över en bom och sedan hoppa hindret som var efter. Picasso tyckte inte det var ok utan hon fick lite bensprattel och ville sätta iväg i fullfräs.
 
Men Isabelle lär sig nog snart! Picasso har inte hoppat på ett tag så det är klart att hon blir lite överenergisk :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och såhär går det när Picasso inte vill trava in över bommen utan vill galoppera. Då säger jag till min kusin att hon ska stanna henne innan hindret för att visa vem som bestämmer. När hon gjorde halt såg Picasso minsann till att hon fick som hon ville i alla fall.. Haha ;)
 
 
 
 

Pink claws

Datum: 2013-08-13 | Tid: 15:27:54
Allmänt | 0 Kommentarer
Fick en frågan om mina naglar när jag gjorde ett inlägg om mina bett. Först trodde någon på facebook att det var lösnaglar på lite längre håll. Men nu får ni se dom närmare! Jag lät mina naglar växa men jag gillar inte de vanliga nagelformerna så jag klippte dom till "klor". Tycker det är mycket häftigare och idag målade jag på ett rosa lager färg. En sjukt fräsch rosa måste jag säga! På bilden är dom helt nymålade och det är glanslack över. Därför ser de så fula och ojämna ut. I verkligheten är de jämna, det är bara ljuset som speglar sig..
 
Ett ohästigt inlägg men vad gör det..
 
 

Ge mig lite tips!

Datum: 2013-08-13 | Tid: 09:35:02
Allmänt | 24 Kommentarer
Jag ska iväg underdagen och då tänkte jag att ni kunde passa på att önska inlägg. Är det något speciellt ni skulle vilja läsa om? Något ni missa? Eller kanske vara något ämne ni vill att jag skriver om eller höra min åsikt kring? Ni bestämmer för idag kommer jag som sagt vara lite off under förmiddagen då jag ska med mamma och handla lite. Sen ska jag fortsätta kolla runt på lite hästannonser(ups). Haha, kommer berätta mer när jag kommer hem! ;)
 
Så passa på att önska och tipsa nu medan jag är iväg!
 
 

Nu kommer den..

Datum: 2013-08-13 | Tid: 09:13:55
Allmänt | 6 Kommentarer
Vinterpälsen.. Oprahs fläckar börjar bli synliga och då betyder det också att hon sakta men säkert börjar sätta ny päls. Är inte det lite ledsamt? Jag vill inte att det ska gå mot höst nu.. Tror jag kommer få klippa min hästar ganska tidigt i år innan den värsta pälsen kommer. Förra året klippte jag inte Oprah eftersom hon skulle ha en längre unghästvila men nu ska hon hållas igång mycket och då behövs en klippning. Picasso kommer jag klippa redan i september för hennes hårrem blir så himla tät så klippmaskinerna får alltid jobba jättemycket för att ta sig genom allt. Lika bra att klippa innan hon hinner sätta för mycket..
 
Har tänkt igenom och jag tror att jag samlar ihop pengar till att köpa en mer rejäl klippmaskin istället. Några tips?
 
Såhär såg Oprah ut med sin vinterpäls i våras.. Hon blir beige med "trivselfläckar", lite appelkastad. Ska bli spännande att se hur hon ser ut klippt!
 
 
 

Skutt skutt!

Datum: 2013-08-12 | Tid: 22:32:29
Picasso | 10 Kommentarer
Min kusin red Picasso idag och hon fick travhoppa lite småhinder med henne för att känna på hur hon var att hoppa med. Lät henne endast travhoppa eftersom hon hade fullt upp med att få Picasso att inte explodera över en liten bom, haha. Glad ponny som inte sett riktiga bommar på länge! Men tyckte min kusin skötte det bra eftersom hon inte direkt är van vid ponnyer som Picasso. Hon är lite speciell. Sedan hoppade jag upp i slutet och tog några skutt på henne. Raketrumpan Picasso. Så himla rolig är hon!
 
 

JAG DÖÖÖR

Datum: 2013-08-12 | Tid: 22:16:00
Allmänt | 2 Kommentarer
Såklart att min mobil ska dö just när Gaga bestämmer sig för att släppa sin singel EN VECKA tidigare än tänkt! När jag loggade in på min facebook så var det KAOS! GAGA HAR SLÄPPT APPLAUSE! OCH DEN ÄR SÅ BRA! Jag dör av lycka just nu! Kan knappt vänta på hela albumet. ÅÅÅH! Måste vänta enda till november för att få höra alla låtar! Asså neeeeej, vill nuuuuu!
 
I LIVE FOR THE APPLAUSE <3
 

Oprah 12 augusti

Datum: 2013-08-12 | Tid: 21:58:18
Axélls Oprah | 4 Kommentarer
Red Oprah på micklemtränset och pee wee bettet nu underkvällen. Tyckte hon funkade helt okej på den kombinationen faktiskt. Hon känns i toppform nu och är jättefin att rida. Började med att trava igång henne i en lång och låg form. Släppte sedan mina stigbyglar och jobbade upp henne i formen. Hon var jättefin. Trampade på bra och var lyhörd för hjälperna. Imorgon skrittas hon för hand och sedan är det hoppträning på onsdag som gäller. Tror det kan bli riktigt bra :)
 
Ett par bilder från början av passet.
 
 
 

Pee Wee bettet

Datum: 2013-08-12 | Tid: 13:46:35
Utrustning | 5 Kommentarer
Många har velat ha en mer utförlig beskrivning på pee wee bettet som jag har. Fler vill höra min åsikt och på vilka typer av hästar jag skulle kunna tänkas sätta detta bett i munnen på. Själv älskar jag bettet och jag har inte hört en enda kotte säga något negativt om det(förutom dom som aldrig har testat det och fortfarande envisas om att tjocka bett är de snällaste/bästa för hästen).
 
Förut hävdade man att de tjockaste och ledade betten var de bästa för hästens mun. Nu har forskningen gått framåt och man har insett att det inte stämmer. Hästarna är inte konstruerade för att ha en tjock metallbit i munnen. Delade bett, särskilt tvådelade belastar mycket i hästens mun och kan ge ett tryck på tungan. När hästen vill göra bettet mildare gapar den eller försöker trycka upp bettet i gommen vilket leder till smärta. Det kan man tänka sig själv, metallbit i gomtaket är inte något man vill ha direkt.. Därför är det viktigt att bettet är ordentligt inpassat!
 
Pee wee bettet är skapat på ett så anatomiskt vis som möjligt. Det ska vara så skonsamt som möjligt för hästen att ha ett bett i munnen. Pee wee bettet är smalt, lite rundat för att det inte ska ge något tryck på hästens tunga. Kindremmen är till för att hålla bettet på plats så att det inte på något vis ska trycka i gomtaket. Mer info om bettet ser ni i videon nedan.
 
 
Min åsikt?
Jag är jättenöjd med detta bett. Picasso har varit jättesvår vad gäller det ämnet. Jag har provat allt men ändå har hon i slutänden krökt ihop nacken och slutat ta stöd eller hävt sig på bettet. Det gör hon när hennes temperament börjar komma fram. När hon blir het och överkokad så blir hon känslig men ändå okänslig på samma sätt. Svårt att förklara. Men på detta bett är hon jätteavslappnad! Direkt när jag satte in det i hennes mun så var det som hon sa "ja tack, detta föredrar jag bättre". Oprah är också väldigt tydlig vad gäller bett. Har du fel bett i munnen på henne är hon inte sen med att visa vad hon tycker.. Antingen så åker du i backen eller så är du på god väg, haha!
 
Jag skulle sätta pee wee bettet i munnen på unghästar och hästar som är lite tjafsiga och oroliga i munnen i första hand. Men jag kan tipsa detta bett till alla. Kanske inte dom som har urstarka hästar men vem vet.. Dock, i slutänden så handlar det hela om handen som håller i tygeln. Vilket bett som helst blir odugligt i fel händer.
 
Jag har storlek medium i mitt bett och mina hästar har vanligtvis 12,5 i sina. Kostar 699 kr och ni hittar det hos bl.a Hööks.
 

Ny vecka

Datum: 2013-08-12 | Tid: 09:52:54
Allmänt | 2 Kommentarer
Tänkte inleda detta inlägg med att berätta att det är exakt EN VECKA kvar innan Gaga släpper sin nya singel från albumet Artpop! Förstår ni hur taggad jag är?! Kommer sitta som klistrad hemma på datorn om jag inte jobbar. Och om jag jobbar så kommer jag sitta vid mobilen. The Applause #one week

Anyway, denna vecka kommer innehålla träning, tävling och min vän Moa med Cartell! Moa ska nämligen komma till mig på fredag och hon tar med sig sin häst Cartell och stallar upp hos mig. Vi ska sedan samåka till tävlingen i NYRK på lördag och sedan stannar Cartell och gör Picasso sällskap på söndagen medan jag åker och tävlar andra dagen med Oprah. Kommer bli sååååå kul! Först gör vi hästarna tävlingsfina tillsammans på fredagskvällen och sedan åker vi och tävlar tillsammans på lördagen. Efter att jag har tävlat på söndagenså kan vi även ta en kravlös uteritt tillsammans. Hon på Cartell och jag på Picasso. Skulle bli awesome! :)
 
Måndag: Jobbcoach - rida Oprah i hagen och min kusin har hand om Picasso.
Tisdag: Skritta ut på Oprah och hoppa lite på Picasso.
Onsdag: Jobbcoach - hoppträning i NYRK med Oprah.
Torsdag: Oprah rids ut och Picasso rids på galoppbanan.
Fredag: Oprah skrittas och görs fin inför tävlingen och Picasso rids i paddocken - Moa kommer.
Lördag: Tävling i NYRK med Oprah 100 cm och 110 cm
Söndag: Tävling i NYRK med Oprah 110 cm eller 120 cm
 
Btw, ville också säga att min blogg tagit sig in på listan över de mest besökta proffsbloggarna i hela Sverige för första gången, dvs inte bara i kategorin djur utan på samma lista som tex Blondinbella och Kissie! Helt sjuuuuuuuuuukt! Så himla kul att det kommer in fler och fler hästinriktade bloggar på topplistan. Nu ligger Nellie, Linn, Johanna och jag där. Så sjukt. Vi får väl se hur länge det vara. Jag kommer säkert halka ur den och komma in lite då och då eftersom jag ligger på plats 49. Men i alla fall! Det tar sig :)))))
 
 
 

Täcke och ridtäcke säljes

Datum: 2013-08-12 | Tid: 09:03:00
Utrustning | 2 Kommentarer
Säljer nu mitt fleecetäcke och ridtäcke endast pga att det inte kommer till användning. Täcket är använt ca 3 gånger och ridtäcket är endast använt när vi fotade bilderna. Båda täckena är i storlek 135 och i fleece. Kan säga att allt har jättebra passform. Täcket sitter som klippt och skuret på Picasso! Hör av er till Linn-Strelin@live.se vid intresse. Frakt betalas av köparen.
 
Fleecetäcke 200:-
 
 
Ridtäcke 150:- SÅLT.
 
 
 

Soft Up PRO

Datum: 2013-08-11 | Tid: 22:12:00
Utrustning | 4 Kommentarer
 
Jag känner att jag börjar få stort behov av ett par stigbyglar till. Mina gamla Soft Up har hängt med ett tag nu och jag tror dom börjar sjunga på sista versen. Tänkte därför att det vore läge att byta upp mig till ett par Soft Up PRO så småningom eftersom dom är en uppdaterad och bättre version av de gamla. Det hade inte varit fel med ett par svart/bruna eller ett par svart/lila. Den nya färgen, grön är också riktigt cool. Tyvärr väldigt svårmatchad då det inte finns så många schabrak i den gröna nyansen..
 
Tillåt mig att drömma mig bort.
 

Oprah 11 augusti

Datum: 2013-08-11 | Tid: 21:16:35
Axélls Oprah | 0 Kommentarer
Drog en repa med Oprah på galoppbanan. Skrittade fram länge och började sedan galoppera direkt. Först gjorda jag mycket avbrott och fattningar från galopp till skritt och skritt till galopp. Sen ställde jag mig i lätt sits och rullade runt i ett friskt tempo i en låg form. Gjorde det i båda varven och sedan avslutade jag. Hon var lite okoncentrerad till en början. Ville inte riktigt släppa till i sidorna men efter lite förflyttningar och överböjningar blev hon jättemjuk och fin. Rullade på i ett stadigt tempo och i en balanserad galopp. Kändes riktigt bra!
 
Fick skynda mig ut för att hinna rida mellan regnskurarna!
 
 

Nu får det vara nog

Datum: 2013-08-11 | Tid: 19:21:00
Åsikter/tankar | 26 Kommentarer
Jag vet inte hur jag ska börja och jag vet inte heller hur jag ska kunna formulera mig på bästa sätt för att undvika missförstånd av trångsynta människor. Utan jag säger såhär. När ni läser denna text, ha ett öppet sinne. Känner ni er träffade och blir irriterade, ta inte ut det över mitt kommentarsfält utan fundera på varför ni blir irriterade och känner er träffade. Kanske något ni borde ta tag i hos er själva? Ni känner er inte träffade utan en anledning.. Just sayin.
 
I vilket fall så såg jag att Ponnysanning skrev om ett inlägg som en tjej vid namn Sofie hade gjort. Ni hittar det HÄR. I det inlägget fanns bilder på westernryttare under en tävling i High Chaparral i år. Bilderna var inte så trevliga att se på och dom väckte starka reaktioner. Folk fick ryck i hennes kommentarsfält och alltid ska några kasta skit på andra grenar och andra träningmetoder.. Varför? Varför kan människor inte bara se inom sin egna sport och kolla på bristerna där och GÖRA NÅGOT ÅT DET istället för att hävda sig bättre än de övriga grenarna? Är inte det på lite sandlådenivå? Jag skulle vilja säga att det är precis som att skylla ifrån sig. Varför inte bara inse att vissa metoder kanske inte är så bra som de verkar och varför inte stå upp för att det finns rötägg och brister i sin egna gren? Den är inte fläckfri, eller? Är alla perfekta i just den grenen? Nu menar jag inte endast western utan ALLA inom hästsporten.
 
Några kommentarer från hennes inlägg:
 
 
 
 
Jag förstår mig inte på dessa människor. Och för övrigt har alla valt att vara anonyma när dom kommenterat, undra varför.. Kan man inte bara hålla med utan att sedan skriva ett "men" och kasta skit på en annan gren? Anser dom som kommenterar att det blir mer acceptabelt att göra såhär mot sina hästar bara för att man pikar tex hoppning? "Åk på en dressyr/hopptävling där dom har ständig kontakt med munnen, hjälptyglar hur mycket som helst ja de till och med piskar hästen över hindret" - det var nog en av de mest korkade kommentarer jag någonsin läst. På tävlingar är det inte tillåtet att använda spön, gör du det får du en varning och blir i värsta fall avstängd. Och det är väl bättre att ha en jämn kontakt med hästens mun istället för att ena sekunden ha lösa tyglar och andra slita som en apa? Rycka? Är det det du vill?
 
Sen tänker jag inte slösa detta inlägg på att ge svar på tal till alla påståenden, det har jag inte tid att lägga energi på. Men förstår ni vad jag menar? Jag har inget emot western. Dock tycker jag att Barrel Racing ska börja döma i stil med. För det ser rent av förjäkligt ut vissa gånger. Lika så när man kollar på hoppning. Det ser inte heller så trevligt ut ibland men ridsportförbundet har i alla fall gjort något åt det. Massor av stilklasser har införts på ponny för att det ska bli bättre högre upp i åldrarna. Kanske dags att westerngrenen som Barrel Racing tar efter?
 
En klockren kommentar i kommentarsfältet:
 
 
Håller helt klart med denna människa. Åter igen, sluta kasta skit och gör något åt det. Utveckla grenen. Och det finns olika tävlingsmoment inom tex western. Det finns allt ifrån shownummer, barrel racing och pleasure m.m. Mycket som man kan jämföra med den engelska ridningen. Jag skulle vilka säga att pleasure kan jämföras med dressyr. Hästarna ska vara välridna och lydiga. Man ska rida med så små hjälper som möjligt och det ska se lätt ut. Sedan skulle jag vilja jämföra barrel racing och hoppning. Man ska ta sig förbi/över hinder på tid utan att välta/riva.
 
Det är mycket från pleasure som man skulle kunna inspireras av till dressyren tycker jag. Och så tycker jag även att man skulle behöva införa stil i barrel racing. Vissa rider bra. Andra rider sämre och så är det i alla grenar. Men inom hoppningen har vi börjat jobba för att få så mycket kvalité på våra ryttare som möjligt vilket resulterat i mer stilklasser. Det borde dom göra i barrelracing också. Vi borde ta efter varandra istället för att pika..
 
Några fler klockrena kommentarer:
 
 
 
Vad vill jag med detta inlägg? Jo, jag vill att folk ska få sig en tankeställare. Sluta pika andra och börja agera inom sin egna tävlingsgren. Jag som är hoppryttare vet att det inte ser harmoniskt ut alla gånger. Men pikar jag westernryttarna för det? Om någon skulle lägga ut massa bilder på hopphästar som gapar skulle jag då gå in och skriva "men kolla westernahästarna"? Nä, det skulle jag inte ha mage att kunna göra. Det hjälper inte till med problemet. Snarare skapar andra. Vissa kommenterar saker som inte ens är relevanta, hur orkar dom? Kan vi inte dela med oss av kunskaper, börja kolla in de andra grenarna, ta lärdom, få inspiration och lyssna på varandra med öppna sinnen istället för att tycka att "vår gren är bäst, vi vet bäst, vi gör det bästa för hästen" osv osv. Det bli ganska tröttsamt i slutänden och då kommer vi ändå ingenvart i utvecklingen..
 
Synd att det ska finnas vissa människor i denna sport som är så himla inrutade i sin egen bubbla.
 

Flashback

Datum: 2013-08-11 | Tid: 15:25:00
Cappuchino | 9 Kommentarer
Kommer ni ihåg honom? Jag undrar ibland hur han hade varit om han inte hade haft kissing spines. Vart hade vi varit idag?
 
R.I.P Cappuchino
2002 - 2012
 
 
 
 
 

Min kamerautrustning

Datum: 2013-08-11 | Tid: 12:19:39
Utrustning | 3 Kommentarer
Eftersom jag har fått många frågor på senaste tiden om vad jag använder mig av för kamera så tänkte jag besvara den frågan. Jag har kopierat ett gammalt inlägg rakt av så ni som följt bloggen ett tag har säkert redan läst det!
 
 
En kamera såklart! Och kameran jag fotograferar med är en Nikon D60 som jag fick när jag fyllde 15 år. Har haft den i över fyra år alltså. Är jättenöjd men dessvärre har den krånglat lite från och till.. Men det beror på att det är glapp mellan kamerahuset och originalobjektivet. Kommer så småningom vara tvungen att köpa en ny kamera om min känsla stämmer! Sedan har jag även tre objektiv. Ett standardobjektiv, ett 50 mm objektiv och ett 55-200 mm objektiv.
 
Standardobjektivet 18-55 mm
Objektivet som följde med kameran har jag använt mycket i yngre dagar. Det är autofokus och fungerar bra att fota med. Den uppnår inte den kvalitén jag vill ha på mina bilder dock men helt klart ett bra allroundobjektiv för den som inte kräver så mycket.
 
Nikon AF Nikkor 1,8D 50 mm
Mitt andra objektiv är min nyaste investering i kameraväskan. Jag fick det av mamma och pappa i studentprisent förra året. Det är manuellfokus vilket gör att jag måste ställa in fokuseringen själv vilket var lite svårt i början. Men nu när jag har fått kläm på det så är det en riktig favorit. Jättebra till porträttfotografering och när man ska fota olika produkter.
 
Nikon AF-S Nikkor DX 55-200 mm
Mitt tredje och sista objektiv är ett som jag använder vid fotografering av rörelsebilder. Jag fick det i julklapp förr förra året och det har används flitigt! Med det fotar jag alla ridbilder på min blogg. Det är autofokus och med bildstabilisator. Ett objektiv som jag kan rekommendera!
 

Tog sovmorgon

Datum: 2013-08-11 | Tid: 12:09:55
Allmänt | 2 Kommentarer
Oj, tog visst lite sovmorgon såg jag! Eller ja, var ute i stallet vid åtta i morse och släppte ut hästarna men sen åkte jag hem och la mig igen. Min hals gör fortfarande ont och min näsa är som niagarafallen, skojar inte. Men jag tänkte i vilket fall rida idag. Oavsett om det regnar eller inte. Jag får väl smörja in sadeln både innan och efter ridpasset så att den inte tar så mycket stryk. Oprah behöver komma ut på galoppbanan och galoppa lite. Tänker sätta lite tryck i henne och få igång maskineriet. Det brukar inte vara så svårt, hihi :)
 
Vad har jag mer planerat?
Jag tänkte skriva ihop ett långt inlägg kring ett ämne som stör mig såhäääääääääääääär mycket. Så vi får väl se hur reaktionerna blir men jag hoppas många håller med mig. Det kommer komma upp på bloggen underkvällen så håll er uppdaterade! Kommer även berätta planerna för nästa helg.
 
 

Mina bett

Datum: 2013-08-10 | Tid: 21:35:00
Utrustning | 6 Kommentarer
Fick förfrågan om jag kunde visa upp de bett jag har just nu, vart de finns att köpa och hur mycket de kostar. Såklart kan jag det! Sålde dock mitt flippanbett nyligen och ett bett är inte med på bild. Det är ett vanligt tvådelat mässingbett som saknas i samlingen. För er som undrar så säljer jag de bett jag inte använder så att de slipper ligga och skräpa. Har testat många olika bett genom åren och bildat mig många egna uppfattningar. Jag försöker hålla mig till så milda bett som möjligt och försöka känna efter vad mina hästar funkar bäst på.
 
Något som jag också är väldigt noga med vad gäller bett är att variera. Varje bett belastar olika delar i hästens mun och jag tycker därför det är viktigt att byta bett ofta för att skona hästens känsliga delar. Tredelade, raka, tvådelade, smala, tjocka, mjuka eller hårda. Olika olika, byta byta! Ska även börja variera med att rida på bettlöst nu när jag har ett micklem också!
 
Pee Wee bett finns HÄR och kostar 699 kr.
Picasso har varit en riktigt svår nöt att knäcka vad gäller bett. Men äntligen har jag hittat bettet som passar henne! Det är det underbara Pee Wee bettet som är skapt för att vara så skonsamt för hästens mun som möjligt. Det är inte naturligt för hästen att ha ett bett i munnen och pee wee bettet tar minimalt med plats. Det finns en rem som man ska ha under käken, ungefär som en kindkedja. Fast olikheten är att den remmen inte är till för att ge tryck under hästens käke utan det är till för att hålla pee wee bettet på plats. Det ska ligga stilla och störa hästen så lite som möjligt.
 
 
Golden Wing bett finns HÄR och kostar 899 kr.
Detta bett använder jag på Oprah i hoppningen. Det är ett bett med fyra olika styrkor. Jag har mitt bett på det mildaste sättet vilket gör att det har samma inverkan som ett vanligt tredelat. Dock är Oprah mycket mer tillfreds med detta bett tack vara guldvingarna. Vill du läsa mer om bettet och vad jag tycker så klicka här.
 
 
Nathe bett finns HÄR och kostar 659 kr.
Detta bett använder jag på Oprah i markarbetet. Ett mjukt bett gjort i naturmaterial. Eftersom det är så pass mjukt så kan Oprah gärna lägga sig lite mer på det bettet ibland. Men då är det bara att repetera mer övergångar så lättar hon. Ett mild och trevligt bett med bettsringar för att förhindra skav i mungipan på hästen.
 
 
Scourier bett finns HÄR och kostar 249 kr.
Säljes om någon är intresserad! Storlek 11,5 och inte använt mycket. Har endast använt detta på Oprah under några enstaka tävlingar och även uteritter. Inget bett jag känner att jag har behov av längre då hon blivit så pass lydig och fin i munnen. Detta bett är skarpare än ett tvådelat. Dock inte lika starkt som bett med tex kindkedja eller dylikt.
 
 
Fullcheek bett finns HÄR och kostar 339 kr.
Detta bett använde jag mycket på Oprah förut när jag hoppade. Använder det inte så mycket längre nu när Oprah har ett guldvingsbett att ha i hoppningen istället. Hade det även till Picasso innan jag köpte pee wee bettet också. Båda hästarna funkade bra på detta. Som ett vanligt tredelat fast med parerstänger som gör det lättare för hästen att rama in sig och eventuellt svänga.
 
 
Eggbett hittar du HÄR och kostar 229 kr.
Ett tvådelat eggbett använder jag mig av på Oprah i markarbetet. Hon funkar bra på det men trivs bäst på tredelade eller raka.
 
 

Hemmatävling 17-18 augusti

Datum: 2013-08-10 | Tid: 19:21:09
Tävling | 1 Kommentarer
Nästa helg är det hemmatävling som gäller. Det är ett tvådagars meeting och jag har endast anmält mig till dag ett för tillfället. Första dagen gör jag och Oprah vår debut tillsammans i avd A. Vi kommer starta 100 cm avd a och får äntligen testa att slåss om placeringarna. Kommer dock fokusera på att göra en bra och felfri runda i grunden. Sen, om vi kommer till omhoppning så lägger jag i en högre växel men inget mer än så. Kommer även starta 110 cm samma dag och kommer åter igen fokusera på att rida en felfri runda.
 
Under dag två ska jag hoppa en klass. Om jag hoppar 110 eller debuterar 120 beror på hur hon känns första dagen och hur jag har ridit. Ska i vilket fall bli jättekul eftersom jag älskar att hoppa på vår stora bana! :)
 
 

Sadeldjungeln

Datum: 2013-08-10 | Tid: 18:39:59
Utrustning | 18 Kommentarer
Som ni vet köpte jag en sadel från Antares för ungefär två månader sedan. Jag fick den utprovad av Sharpman och den låg som en smäck. Prislappen var saftig. Lite drygt 35.000 fick jag ge men jag är verkligen inte besviken någonstans. Underbaraste sadeln jag ridit i och Oprah är så himla tillfreds med den! Turligt nog låg den kanon på Picasso också. Har känt en sådan otrolig skillnad på henne sedan jag började använda den på henne!
 
Eftersom jag bara har en sadel till två hästar så letar jag nu efter en till. Varför tänker ni? Jo, det är för att min kusin ska börja rida Picasso en gång i veckan. För att vi ska slippa vänta på varandra så skulle en lite billigare sadel vara att föredra. Även så att jag kan få ridsällskap! Jag vågar nämligen inte släppa iväg min 13 åriga kusin barbacka på henne.
 
Fick låna hem en sadel idag av en tjej. Tyvärr låg den inte alls bra på Picasso. Lite "uppe på ryggen" om ni förstår och bossorna nuddade inte ens ryggen. Så tyvärr. Tror jag kommer få jättesvårt att hitta en sadel i en billig prisklass som passar henne faktiskt.. Funderar på att köpa en barbackagjord istället. Någon som vet om det funkar bra? Kan vara skönt för Picasso att slippa sadel ibland med.
 
My love på sadelutprovningen!
 
 

Lördag

Datum: 2013-08-10 | Tid: 10:16:00
Allmänt | 6 Kommentarer
Har så himla ont i huvudet efter en orolig natt. Men det som hänt har hänt och det finns faktiskt inget jag/vi kan göra. Därför finns det ingen anledning att gå och grubbla. Han är i bra händer. Mer hjälp än så kan han inte få. Jag kommer tänka på honom hela tiden idag och hoppas att ett litet mirakel inträffar.. Utöver detta kommer jag åka till Sharpamn för att möta upp en tjej som har en begagnad sadel som jag ska få testa på Picasso. Sedan åker jag hem och rider ut på båda hästarna. Oprah behöver få en liten mjukstart efter hoppkursen och Picasso behöver bara komma ut lite.
 
Beroende på vad som händer idag och vilka besked vi får så kommer det bli mer eller mindre bloggning. Ha överseende, tack.
 
 
 

Picasso igår

Datum: 2013-08-10 | Tid: 10:08:23
Picasso | 1 Kommentarer
Efter olyckan som inträffade igår har jag inte bloggat. Vi vet ingenting efter sista samtalet sent igår kväll men vi hoppas såklart på det bästa även fast det ser så himla mörkt ut.
 
I vilket fall så red jag Picasso igår. Drog fram en vit pinne och la upp mellan staketet och foderhäcken. Kanske låg på 70 cm över marken eller dylikt. Hon har ju inte hoppat på ett tag så hon blev lite övertaggad i början. Men för ovanlighetens skull så låg hon och väntade på MIG. På att JAG skulle ge en signal. Annars brukar hon bara ta bettet och dra eller sätta huvudet mellan benen och studsa tills jag släpper henne. Men inte igår! Bara det att hon blir stark som en gnu efter hinder men det är en annan femma.. Vi kämpar på och gör detta endast för nöjets skull. Picasso var överlycklig! Fin på framridningen också. Galoppen är underbar nu!
 
Btw, klippte hennes man med. Behövdes kan jag säga. Den var jättelång! Nu är den kort och busig, precis som min ponny!
 
 
 

Snart tre år sedan

Datum: 2013-08-09 | Tid: 14:53:28
Cappuchino | 2 Kommentarer
Kan ni tänka er vad mycket som kan hända på tre år? Det var för nästan tre år sedan som jag började blogga. Jag började blogga när jag råkade ut för en ridolycka med min förra häst Cappuchino. År 2010 köpte jag honom, ett riktigt projekt. År 2012 fick jag ta bort honom. Vi ville ge honom en chans, men tyvärr utan större framgång. Här sitter jag nu, snart tre år efter ridolyckan och har en gul häst som tagit hans plats. Tack vare Cappuchino äger jag idag Oprah. Saker är ibland menade att hända även fast utvägen ibland svider i hjärtat. Det var mitt tuffaste beslut någonsin att ta bort honom. Men han hade ont.. Några dagar innan han skulle försvinna ut ur mitt liv så hittade jag av en slump annonsen på Oprah. En nybliven femåring som stod några timmar bort.
 
Från att ha varit helt okänd till att idag driva Östergötlands största hästblogg och ligga på topp tio listan bland proffsbloggarna i kategori djur i hela Sverige känns så sjukt. Aldrig trodde jag att min resa tillbaka till sadeln igen skulle innebära en start på min bloggkarriär. Jag trodde inte heller att det skulle leda till att jag idag äger en utav de vackraste och underbaraste hästarna jag någonsin mött. Fina Oprah.
 
Tänk vad livet kan ändras fort?
 
 

Fredag - dunderförkyld

Datum: 2013-08-09 | Tid: 12:29:54
Allmänt | 0 Kommentarer
Dålig idé att hoppträna i regn.. Ändå fick vi inte mycket regnstänk på oss under träningen igår men det räckte gott och väl till att min förkylning som har varit på gång ett tag skulle bryta ut på riktigt. Har sovit dåligt, hostat, nyst och gått upp fler gånger inatt och snutit mig. Men men, tur att Oprah var lydig och fin på träningen igår så att det var värt det, haha! Idag ska jag rida Picasso. Plockar fram en liten pinne och hoppar över för skoj skull. Hoppas hon är lika fin idag som hon var när jag red henne i förrgår. Tänker fokusera på att bara få henne lugn fram till hindret. Tänker hon sätta iväg eller börjar studsa så gör jag en volt eller saktar av till skritt framför hindret.
 
Btw, är så sugen på att köpa in en ungponny för att rida till och sedan sälja.. Har kollat runt på hastnet och hittat flera stycken billiga ponnyer. Har även en kontakt som kan importera connemaraponnys från Irland till ett vettigt pris. Skulle vara sååå kul! Har också blivit erbjuden en fölunge från Oprahs uppfödare. Men vi får se hur detta slutar! Känner mig ganska nöjd med min guling och med min rödviting. Hade dock inte suttit fel med en till söt guling, hihi!
 
 

Kingsland Winter 2013

Datum: 2013-08-08 | Tid: 22:57:12
Utrustning | 3 Kommentarer
Har ni sett Kingslands vinter kollektion? Det fanns några saker som jag föll för lite extra men ändå inget som jag fick en "must have" känsla för.. Tråkigt nog... Eller, ja.. Bra för min plånbok å andra sidan, haha.. Men dessa saker nedan blev mina favoriter. Om ni vill kolla in kollektionen så hittar ni den HÄR.
 
Dela gärna med er av era favoriter i inlägg eller dylikt och länka i kommentarsfältet! :)
 
 
 

Dag två på hoppkursen - banhoppning

Datum: 2013-08-08 | Tid: 22:52:52
Axélls Oprah | 0 Kommentarer
Idag stod banhoppning på schemat. Vi började med att hoppa fram så som man gör på tävling. Några språng på ett lägre räcke, sedan högre och där efter några språng på en oxer. När vi gjort det några gånger så fick vi först hoppa en bana på lite lägre höjd. Sen hoppade vi samma bana igen fast högre. Oprah skötte sig verkligen galant! Är faktiskt jättenöjd med dagens träning. Hästen var kanonfin och jag red som jag skulle. Tänk vad bra det går när jag verkligen vågar tro på mig själv. Jag vet jag kan men då är jag rädd för att jag "gör för mycket". Men idag skärpte jag mig och allt gick verkligen jättebra. Oprah kändes mycket bättre i munnen också nu när jag red på micklemtränset. Ska därför rida på det i några dagar tills såret i munnen läkt ordentligt.
 
Har inte så mycket mer att säga. Hon var klockren!
 
 

Bilder från igår

Datum: 2013-08-08 | Tid: 17:18:45
Axélls Oprah | 5 Kommentarer
Fotade av Lovisa Lindblom.
 
 
 
 

Med tanke på hösten och vintern

Datum: 2013-08-08 | Tid: 14:49:28
Utrustning | 18 Kommentarer
Igår skrev jag en inlägg om täcken och klippning. Med tanke på det så tänkte jag införskaffa en egen klippmaskin så jag slipper vara beroende av alla andra. Det finns dock en klippmaskin här i stallet där jag har hästarna nu som jag får låna. Den är lite mindre och passa perfekt till benen och huvudet. Men det tar nog längre tid om man ska klippa hästens kropp osv och därför kollade jag på denna klippmaskin från Hööks. Det är deras billigaste. Tänkte höra med er läsare om ni vet hur den är.
 
Är den prisvärd?
 
 

Gårdagens träning

Datum: 2013-08-08 | Tid: 14:03:30
Axélls Oprah | 3 Kommentarer
Kom hem sent från första dagen av hoppkursen igår och nu under förmiddagen har jag varit uppe i stallet och lagt på hästarna regntäckena + mockat. Av den anledningen har uppdateringen legat lite nere. Men men, igår gick det i vilket fall sådär. Vi hoppade först en 5,5a och sedan hoppade vi lite linjer på lägre höjd. Oprah var stark och stum i munnen. Antar att det blivit efter tandläkarbesöket då hon fick ett litet sår långt bak.. Dock skulle det inte störa henne sa tandläkaren men jag kände att jag inte hade samma inverkan som jag brukar.
 
5,5;an hoppade hon jättefint. Men när vi skulle hoppa de lägre linjerna så gick det mest pannkaka. Jag fick för mig att jag inte kunde hålla in henne så gav jag upp och släppte henne istället. Då blev sprången lite si och så.. Kändes mest skit om jag ska vara ärlig. Jättejobbig.. Men sista gången vi hoppade linjen så var jag själv riktigt irriterad. Då lät jag henne verkligen inte springa på och då blev det tillslut ganska bra. Dock är hon lite styv i korken och tar gärna kommandot.
 
Idag ska vi hoppa högre och bana. Dock öser regnet ner och jag har varit lite velig om jag ska åka eller inte. Både för att Oprah inte kändes ok i munnen och för att jag är sjuk + att jag inte vill att sadeln ska bli blöt. Men vi får se. Om det klarnar upp hoppar jag Oprah på Picassos micklemträns eftersom det inte trycker någonstans där såret troligtvis kan tänkas sitta i munnen. Funkar inte det så får jag avbryta träningen helt enkelt. Jag vill inte hoppa om Oprah inte är tillfreds i munnen.
 
 

Just chillin, eller?

Datum: 2013-08-07 | Tid: 16:59:53
Allmänt | 5 Kommentarer
Oprah tog en lur i hagen tidigare idag. Bäst hon vilar sig i form för ikväll blir det 75 minuter hoppträning. Då kan hon inte ligga på latsidan inte! Fast, hon fick inte ligga så länge.. Picasso accepterar inte latmaskar ;)
 
Alltså sista bilden, så ful.. Haha!
 
 
 

Picasso 7 augusti

Datum: 2013-08-07 | Tid: 16:49:29
Picasso | 8 Kommentarer
SHIT! Vad ett litet tandläkarbesök kan åstadkomma! Picasso var verkligen jääääättefin idag. Nöp inte åt i någon tygel, inget tung i handen, mjuk och fin i munnen och använde sin energi på ett bra sätt. Jag gjorde mycket övergångar och avbrott för att få henne att sätta under bakbenen och hon försökte verkligen så gott hon kunde. Gjorde även några galoppombyten som hon satte perfekt! Hon kurrade inte ihop huvudet mellan frambenen någon gång och gick verkligen super. Kommer leva länge på det passet!
 
Min underbart söta ponny idag!
 
 

Höst och vinter..

Datum: 2013-08-07 | Tid: 16:39:43
Utrustning | 2 Kommentarer
Vi är inne i augusti nu. Veckorna går så himla fort och innan vi vet ordet av det så kommer hösten, där efter vintern och snön.. Jag ska börja samla ihop till rejäla vintertäcken till hästarna. Dom kommer få var sina Amigo Bravo 12 heavy plus från Horseware. Priset för dessa täcken är 1.399 - 1.599 kr styck beroende på vart man handlar. Dom är rejält slitstarka och har 400 grams fyllning. Halsen är även avtagbar och fodrad. Jag kommer i fortsättningen alltid köpa täcken mad avtagbara halsar för Picasso får alltid skav av halstäcken som sitter ihop med hela täcket. Och ifall täckena skulle bli rejält blöta när det tex kommer blötsnö så kommer jag även köpa ett reservtäcke av en billigare modell. Från tex Biltema eller Hööks medan det andra täcket torkar.
 
När hösten börjar närma sig börjar även hästarna att sätta sin vinterpäls. Förra året klippte jag inte Oprah eftersom hon skulle ha en längre unghästvila. Men nu är hon sex och hon kommer hållas igång. En liten vintervila kommer hon få men innan och efter det kommer hon att tränas och tävlas så som hon gör nu. Oprah blir ofta mycket svettig så henne kommer jag göra en helklippning på. Picasso åh andra sidan kommer jag inte helklippa som tidigare år eftersom hon inte tränas lika seriöst och hårt längre. Dock svettas hon såklart men inte i lika stor mängd så henne kommer jag bara göra en filt eller halvklippning på ifall jag nu väljer att göra det. Vi får se.
 
Beroende på hur kallt det är i stallet så kommer även ett stalltäcke införskaffas. Det lutar mest åt ett jättesnyggt John Whitaker till Oprah men det återstå att se.. Till Picasso har jag även kollat in ett turkost på Hööks. Hur sött som helst ;)
 
 

Onsdag

Datum: 2013-08-07 | Tid: 09:34:16
Allmänt | 5 Kommentarer
Idag börjar hoppkursen dag 1. Jag hoppar i sista gruppen och den börjar inte för än halv åtta så jag ska nog försöka rida Picasso innan. Kommer mest känna hur hon känns i munnen efter tandläkarbesöken. Vet därför inte om jag ska sätta in ett vanligt tredelat i hennes mun eller om jag ska rida på pee wee bettet. Hon trivs bäst på pee wee men jag tror jag märker större skillnad om jag rider på ett vanligt tredelat eftersom det är tjockare och hon brukar nypa åt det mer.. Men vi får se helt enkelt!
 
Två gamla bilder:
 
 
 

Min dag i text

Datum: 2013-08-06 | Tid: 22:42:00
Allmänt | 10 Kommentarer
Min dag började med lite bloggning. Sen åkte jag ut till stallet och mockade + gjorde hästarnas foderhinkar innan hästtandläkaren kom. När han kom så startade vi med Oprah. Han frågade om hon var svårsvängd till höger och om hon nöp åt högertygeln. Såklart stämde det och han fixade det som behövdes. Dock ryckte hon till en gång vilket gjorde att hon fick ett litet, litet sår långt bak i käken. Turligt nog var det inte där bettet låg så hon kommer inte märka av det förhoppningsvis. Dom har snabbt läkkött i munnen så det ska inte vara någon fara. Annars skötte hon sig jättebra! Men sen kommer vi till en dam vid namn Picasso. Hon vet vad hon vill och får hon inte som hon vill så försöker hon minsann göra något åt det. Idag var hon inte på tandläkarhumör. Han fick fixa till hennes tänder ganska mycket och det behövdes rejält på vissa ställen. Vilket jag även märkt i ridningen och det kan även vara därför hon gärna kröker ihop nacken. Men men, det tyckte hon inte var kul så hon tänkte sätta sig ner, surträt! ;) Prinsessan Picasso ska minsann få som hon vill!
 
Efter tandläkarbesöket åkte jag in till Motala och köpte müsli och sedan mellanlandade jag hemma innan jag åkte till mitt andra stall för att ha stallmöte. Mer har jag faktiskt inte hunnit! Skulle skrittat hästarna men dessvärre hade några kor smitit och jag ville inte sätta livet till genom att rida eller gå med mina korädda hästar, haha!
 
Btw, vill ni ha någon utvärdering av Pee Wee bettet?
 
 

Håller tummarna

Datum: 2013-08-06 | Tid: 22:27:20
Utrustning | 3 Kommentarer
När jag var nere i Jönköping för ett par veckor sedan så letade jag efter dessa senskydd hos Hööks. Jag kollade första bland benskydden. Sedan vid nyheterna från JH kollektionen men dom fanns inte där. Var därför tvungen att fråga expediten och fick till svars att dom inte kommer in till butikerna för än i mitten av augusti. Jag håller därför mina tummar för att dom kommer ut innan jag ska tävla på hemmaplan. Dvs under nästa vecka! Tänkte nämligen ha mitt bruna Scapa schabrak + Equiline huva på söndagen och det hade vara så fint med dessa senskydd till!
 
Visst är de riktigt fina?
 
 

Fixa huggtänderna

Datum: 2013-08-06 | Tid: 11:25:55
Allmänt | 6 Kommentarer
Ringde till hästtandläkaren nyss. Han kommer redan klockan två, snabba ryck! Båda hästarna ska kollas i munnen. Picasso var det ett år sedan hon kollades. Hon brukar bara ha lite vassa kanter här och där men inget mer än så. Därför behöver hon bara kollas en gång om året. Oprah å andra sidan behöver checkas en gång i halvåret typ. Hon har nämligen en falktand(ingen vargtand) som behöver slipas ner ofta. Tror det kan vara den som spökar lite nu eftersom hon gärna nyper åt ena sidan och är lite svårstyrd till höger.
 
Men men, ska bli skönt att få dom kollade! Om två veckor ska även Oprah bli behandlad av equiterapeuten också. Eventuellt Picasso med. Vi får se :)
 
Jag brukar alltid låta mina hästar ta det lugnt efter tandläkarbesök. Så idag kommer jag bara ta en promenad med dom på ca 40 minuter. Eller så sätter jag in pee wee bettet i munnen på dom och skrittar en längre runda. Senare ikväll är det även stallmöte som gäller och imorgon vankas det en tvådagars hoppkurs med Oprah på NYRK.
 

Härlig attityd!

Datum: 2013-08-06 | Tid: 11:07:08
Åsikter/tankar | 3 Kommentarer
Måste ge er som kommenterat mitt åsiktsinlägg en stor eloge för att ni kan uttrycka er på ett moget sett och har hållit allt på en skärpt nivå. Det är ingen som har gått bananas bland kommentarerna. Det är viktigt att man accepterar vad andra tycker, även om man inte håller med. Jag tycker även det är kul när man delar med sig av sina erfarenheter. Ger sina åsikter, tips och tankar. Mycket handlar faktiskt om att dela med sig, diskutera och komma fram till olika slutsatser. Jag tror att man som människa tjänar mycket på att komma in i diskussioner och vara öppensinnad. Vi har mycket att lära oss av varandra i de olika discipliner. Det hade varit mycket lättare om inte många hade varit så inrutade på just sin egna disciplin utan istället stod med öppna armar för de resterande disciplinerna.
 
En hoppryttare kan lära sig något av en NH människa. En westenryttare kan lära sig något av en travmänniska. En dressyrryttare kan lära sig något av en distansryttare osv. Det gäller bara att ha ett öppet sinne och inte vara trångsynt. Inte ta allt negativt utan istället söka sig information och bilda sig en egen uppfattning. Gör man det, då är jag säker på att man kommer bli en klokare hästmänniska. För alla har vi ändå ett och samma intresse och det är hästarna. Dom vi en gång fastnade för och som gjort att vi är där vi är idag.
 
Håller ni inte med?
 
 

Stübben Golden Wing

Datum: 2013-08-06 | Tid: 10:52:00
Utrustning | 0 Kommentarer
Jag har hunnit rida på mitt Golden Wing bett två gånger nu och är faktiskt jättenöjd. Det är mitt nya hoppbett! Oprah trivs jättebra på det och det verkar som att hon gillar guldvingarna. Det blir ungefär som ett fullcheek eftersom guldvingarna vid ett tygeltag till tex höger ger ett tryck på vänstersidan om hästens mun. Då hjälper det hästen att gå till höger. Funkar kanon även på unghästar som ska lära sig svänga! Det hjälper hästen också att bli mer inramad och det skyddar mungiporna. Ett bett jag absolut kan rekommendera. Antingen gagset eller det vanliga.
 
Om ni är intresserade utav något av bettet från Stübben så finns dom tex hos Horsemeup. Gagset kostar 899 kr och finns HÄR. Det vanliga tränsbettet kostar 849 kr och finns HÄR.
 
Såhär står det om gagset:
Golden Wings gagbett. Gagbett är ett skarpt lyftande bett, hissbett. Sidoplattorna ser till att bettet alltid är i rätt position i hästens mun. Kombinationen rostfritt stål och en nickelfri välsmakande koppar-komposition (90% koppar, 7% järn och aluminium) gör bettet extremt starkt och pålitligt. 100% Pinchless - Mjuk och känslig. Gör det möjligt ryttare för att ge ett direkt svar från utsidan av hästens mun. Stora skivor (skyddsåtgärder plattor) erbjuder optimalt skydd för hästens mun, speciellt hörnen.
 
Såhär står det om tränsbettet:
3-delat tränsbett. Ringstorlek 70mm. Tjocklek 14 mm. Skyddar mungipa och kind samt ger bättre styrbarhet. Kombinationen rostfritt stål och en nickelfri välsmakande koppar-komposition (90% koppar, 7% järn och aluminium) gör bettet extremt starkt och pålitligt.
 
 
Gagsbettet går att använda på fyra olika sett beroende på hur skarpt man vill ha det. Därför det heter "4 in 1". Jag använder bettet på det mildaste eftersom jag inte är i behov att något skarpt bett. Har även lite svårt för hissbett och även bett som trycker bakom nacken.. Men smaken är som baken. Tänker i vilket fall berätta vilka valmöjligheter det finns med det här bettet!
 
1. Såhär har jag mitt bett. Då sätter man sidostycken i den översta ringen och tygeln i den stora. När man har det såhär blir bettet som ett helt vanligt med lösa ringar. Alltså som ett vanlig tredelat tränsbett.
 
 
2. När du sätter sidostycket i översta ringen och tygeln i understa ringen får du en mildare form av gags.
 
 
3. Sätter du sidostycket i den stora ringen och tygeln i den understa lilla ringen så får du ett tryck på hästens tunga men inget i nacken.
 

4. Använder du sidostycken till gagsbett, dvs gagstraps så får du ett skarpt bett. Ett gags ger både tryck i nacken och hissas i munnen. Bör enligt mig inte användas för mycket då trycket i nacken säger till hästen att sänka huvudet medan hissningen i munnen säger till den att höja.
 
 

Oprah 5 augusti

Datum: 2013-08-05 | Tid: 21:55:00
Axélls Oprah | 8 Kommentarer
Så himla skönt! Oprah var verkligen jättefin idag så nu är jag inte alls orolig längre. Lite framtung i början men efter mycket halvhalter och övergångar så var hon verkligen jättefin. Hon är hur trevlig som helst att jobba med och är alltid positiv. Lägg märke till att hon fortfarande har lite vågig man efter knopparna i lördags, haha. Hur sött som helst! Tyvärr blev det inte några bra bilder pga att jag råkat ställa in fokuset fel.. Alla blev suddiga förutom dessa nedan och dom är från början av passet. Då såg hon inte så flashig ut..
 
Men men, bättre än inget! :)
 
 
 

Underbara häst

Datum: 2013-08-05 | Tid: 16:34:50
Axélls Oprah | 12 Kommentarer
Oprah är verkligen totalt underbar att ha med sig, överallt. Så himla lugn och trygg i tävlingssammanhang. Dock har hon lite svårt för att stå still men hon utstrålar alltid ett lugn i blicken. En häst ska vara lugn och säker att hantera. Dock får man räkna med att dom kan hoppa till och göra något oplanerat, dom är trots allt flyktdjur. Men ändå, en lugn häst som är taggad när det gäller är något jag värderar högt. Så skönt att ha en häst som inte lägger onödig energi på annat. Oprah är verkligen en häst som fokuserat på sin uppgift och vill alltid vara till lags!
 
Min fina <3
 
 
 
 
 
 
 
Oprah ser mini ut när jag står i uppförsbacke, haha!

Bågens ponny Chuck

Datum: 2013-08-05 | Tid: 15:00:00
Allmänt | 4 Kommentarer
Carro la nyligen upp bilder från den dagen jag träffade både henne och Chuck för första gången. Det var förra sommaren. Jag var nere hos Johanna Grant och då fick vi för oss att vi skulle åka och hälsa på Carro. Fick även rida Chuck då! Cool ponny som var läskigt lik min förra storhäst Cappuchino i hoppningen och språnget.
 
Slänger upp några bilder! :)
 
 
 
 
 

Helen Green tröja med Gaga motiv

Datum: 2013-08-05 | Tid: 12:57:19
Shopping | 0 Kommentarer
Nu har jag tagit mig i kragen och fört över lite pengar till mitt paypal konto. Direkt när pengarna syns så ska jag klicka hem denna tröja från Helen Greens webbshop. Det blir en hoodie med Gaga motivet när hon äter en jordgubbe. Ska bli så spännande att få hem den! Leveranstiden är på ungefär två veckor men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, right?
 
Så fiiiin <3
 
 

Du har inget vildhäst, du har en tamhäst..

Datum: 2013-08-05 | Tid: 10:28:00
Åsikter/tankar | 25 Kommentarer
 
Jag brukar sällan skriva åsiktsinlägg på min blogg av den enkla anledningen att folk i kommentarsfälten inte kan hålla diskussioner på en mogen nivå. Alla tycker inte lika och man behöver inte tycka vad den andra tycker heller. Men det viktigaste är att man accepterar vad den andra tycker. Oavsett om ni håller med eller ej.  Nu tänkte jag dock öppna upp en diskussion kring detta ämne och ni får gärna komma med era åsikter och erfarenheter. Men åter igen, på ett moget sätt. Annars raderas kommentarerna.
 
Nu ska jag sluta glida på ett bananskal. Det kanske är på tiden att jag kliver ut ur min trygga bubbla och verkligen gör lite åsiktsinlägg då och då? Skulle det vara intressant?
 
Anyway, nu till det du önskade. Ett åsiktsinlägg kring människor som mer än gärna drar paralleller till vildhästar. Som oftast, i diskussioner försvarar sig med "men så har inte vildhästar". Jag har mött massor av sådana personer. Och det finns inget som gör mig mer irriterad än de som står fast vid den saken och som är så trångsynta att hästen som är i deras ägo får lida för deras dumdristighet. För det första, idag finns det knappt några vildhästar längre. Så nära vildhäst man kommer är hästrasen Przewalski. För det andra, vildhäst och tamhäst är INTE samma sak. Dom är avlade på helt andra sätt. Det är som att jämföra en sabeltandad tiger med en liten nakenkatt. Det finns såklart likheter. För vildhästar är dagens tamhästars förfäder. Exakt som vi har apor som förfäder. Vi har utvecklats, lika så hästarna.
 
Jag har inget emot de som försöker ta till vara och låta hästen leva så naturligt som mjöligt. Utan det är de som är extrema som jag gärna vill ta i örat och låta genomgå samma lidande. Tex när hästarna går ute dygnet runt, utan någon som helst skydd mot flugor. Varken flughuva eller flygspary. Och ändå ser man hästen springa runt som en blådåre för att slippa alla dessa flugfän. Den springer sig svettig i temperaturer över 25 grader och utan någon form av skydd. När man ifrågasätter detta så får man som svar: "Det behöver aldrig vildhästarna, varför ska då min häst behöva det?" Då ger man svar på den frågan och blir sedan nästan skrattad rätt upp i ansiktet bara för att personen är så himla trångsynt. Kul om hästen får bestående men bara för att den skakat på huvudet 24/7 under sommarhalvåret....
 
Sedan finns det dom som aldrig skulle få för sig att sko sin häst. Jag har sett läskiga exempel på detta. Jag har även varit med om att det stått i tex foderkontrakt att hästen aldrig får skos. Och självklart har personen ifrågasatt detta och fått till svars att hästen ska bevaras så naturlig som möjligt. Ändå var hästen i frågan två år och hade usel hovkvalité. Dom fick ta bort hästen sen eftersom ägaren hade låtit detta gå så pass långt. Utan hovar - ingen häst. Hästarna har inte samma hovkvalité som vildhästarna hade förr i tiden. Vi har avlat våra hästar för sportens skull och sedan glömt hållbarheten och hovkvalitén. Vissa hästar funkar att gå oskodda, det är från häst till häst och ras till ras. Men jag lider med dom hästar som är i stort behov av skor men som aldrig får några pga vissa lustiga ägare...
 
En sak jag också får ont i hjärtat av att se är de hästar som går med långa manar FULLA med tovor och kardborrar. Jag har inget emot långa manar i sig utan tycker det ser väldigt vackert ut, men tar man inte hand om det och borstar den så blir jag rasande. Lika så hästarnas svansar. Ta hand om er häst om ni ska ha någon. Borsta och bind en bra relation med den. Mycket kroppslig beröring och vårda den till ert yttersta!
 
Sedan finns det motsatsen till dessa människor. De som är överbeskyddande. Det är också läskigt när det blir extremt...
 
Mina hästar har skor, borstas varje dag och går i gräshagar tillsammans med varandra. Hästar är trots allt flockdjur och jag tycker att man ska eftersträva att ha hästar tillsammans. Minst två och två, i samma hage. I vilket fall så långt det går. Sedan finns det såklart de hästar som är skadebenägna. Dom låter man hellre stå i en hage själva, med sällskap från andra hästar i hagarna bredvid. Det är fullt förståeligt!
 
Vad har ni för åsikter kring detta ämne?
 
 
 


Måndag

Datum: 2013-08-05 | Tid: 09:34:47
Allmänt | 2 Kommentarer
Inledde denna nya vecka med att släppa ut hästarna. Sedan ska jag in till Motala för att sitta fyra timmar hos jobbcoachen. Efter det ska jag ut till stallet och rida Oprah. Såg inga tecken på hälta eller stelhet igår så troligtvis var det bara tillfällig stelhet efter att vi blev påridna i lördags. Kommer dock känna mig för och inte rida allt för krävande. Om allt känns som vanligt så kommer hon skrittas imorgon och på onsdag och torsdag är det hoppkurs. Känns hon inte ok då så får vi avbryta helt enkelt. Dock tror jag inte det är någon fara men man vet aldrig. Vill inte rida om det inte känns 100% bra!
 
Anyway, min kusin har Picasso idag. Hon kommer ha hand om Picasso varje måndag, rida och pyssla om henne :)
 
Bilden: Oprah och min tränare.
 
 

Röd rosett

Datum: 2013-08-04 | Tid: 22:04:25
Åsikter/tankar | 26 Kommentarer
Efter händelsen igår så funderar jag starkt på att sätta en röd rosett i svansen på Oprah. Tyvärr innebar det inte bara att Oprah blev stel och fick ett sår UNDER strykkappan(hur lyckades hästen trampa så fel?!) . Utan jag tror också att hennes situationer via möten av okända hästar kommer bli knepigt igen. Oprah är nämligen mötesskygg. Det är just nu under de senaste tävlingarna som hon börjat vänja sig och faktiskt känna sig trygg i mötande situationer eller när hästar galopperar om henne. Men efter händelsen igår så tror jag att vi kommer komma tillbaka till ruta ett igen vad gäller den saken.. Riktigt tråkigt.
 
Dock kan krockar och sådant hända. Det får man räkna med. Såklart händer det misstag! Men när man rider in i någon bara för att man inte får stopp på sin häst är inte ok. Då har man inte där att göra. Lägg fokus på lydnaden hemma och kom inte till en hopptävling och fläng runt. Det skapar en stor risk för både den som rider, hästen och även de andra ekipagen. I detta fall mig..
 
Ni som har rosett bak på era hästar. Märker ni att andra ryttare blir mer uppmärksamma eller rider dom fortfarande som illegala biltjuvar?
 
 

Min dröm på fyra ben

Datum: 2013-08-04 | Tid: 19:31:52
Axélls Oprah | 16 Kommentarer
Bilder från Grankärr - fotade av Alexis.
 
 
 
 
 

Söndag

Datum: 2013-08-04 | Tid: 13:35:09
Allmänt | 2 Kommentarer
Uppdateringen har legat lite nere i och med att jag tävlade igår. Nu under förmiddagen har jag sovit ikapp lite sömn som jag missat och sedan har jag varit i stallet och släppt ut hästarna på ett nytt bete. Oprah verkade inte vara speciellt taget av gårdagen för hon travade på så fint! Tänkte dock longera henne i eftermiddag och se hur hon rör sig på böjt spår. Förhoppningsvis var det bara något tillfälligt som blev igår av smällen...
 
Anyway, idag är det US möte på NYRK och om mötet inte drar ut för mycket på tiden så ska jag även rida Picasso efter. Något mer planerat för idag har jag inte. Väntar SPÄNT på bilderna från igår som Alexis ska skicka ;)
 
 

Grankärrs Gränsryttare

Datum: 2013-08-03 | Tid: 22:12:00
Tävling | 11 Kommentarer
Tja, vad ska jag säga? Dagen började bra men slutade med en skadad häst. Ett ekipage under framhoppningen till 110 red in i oss bakifrån och ursäktade det hela med "jag kan inte styra min häst". Kändes lite sådär faktiskt. Hon riskerar att skada både sig själv och ekipagen i sin omgivning om hästen är okontrollerbar så att hon måste rida upp i rumpan på någon annans häst.....
 
100 cm avb B - 0 fel och kvalade till avd A
Äntligen! Denna runda gick undan. Opah var stark och på. Vissa förhållningar fick jag inte igenom och då lät jag henne ånga på istället. Det var 30 grader och jag var totalt orkeslös, helt seriöst.. Men en nolla knep vi i vilket fall men rundan var inte stå stilig! Dock är jag jätteglad eftersom vi nu är kvalade till avd A och kan därför slåss om placeringarna! :)
 
110 cm avd B - 12 fel
Vi blev som sagt inridna bakifrån av ett ekipage. Tänkte dock inte mer på det utan startade. Oprah fick med sig tre nedslag men överlag var denna runda bättre än 1 m. De två första nedslagen kändes onödiga. I vanliga fall hade Oprah klarat dom utan att ens blinka.. Men sedan rev vi inhoppet i kombinationen. Hon blev lite för taggad, hade korsgalopp och var obalanserad. Efter starten började jag fundera på om hon bara var trött eller om hon var slarvig. Men när vi kom hem hade jag en stel häst som drog ena bakbenet efter sig..
 
Såklart man inte får vara glad under en längre tid. Har verkligen inte tid för en skadad häst nu när vi ska på hoppkurs nästa vecka och meeting helgen efter. Men vi får se. Ska kolla upp henne ordentligt imorgon och pappa får ge ett besked när han släpper ut henne. Då har hon stått i boxen undernatten och stelnat till. Då får vi se om hon haltar eller ej. Min lilla gul :(
 
Mina hästar alltså. Ställer alltid upp även fast det inte är något som stämmer..
 
Anyway, kan inte ladda upp 1 m filmen av någon anledning. Istället kommer bara rundan från 110 upp än så länge!
 
 

Fit for fight

Datum: 2013-08-02 | Tid: 21:23:06
Allmänt | 8 Kommentarer
Nu är Oprah schamponerad och flätad. Kommer ha knoppar på henne imorgon eftersom det är så många som tjatat på mig, haha.. Dock kliade hon upp dom när jag släppte in henne i boxen = ledsen Linn. Får se hur hon ser ut imorgon. Hon kommer få gå ut i hagen på förmiddagen eftersom tävlingen slagits ihop med ponnysarna, TYVÄRR. Storhästarna startar inte för än klockan två som tidigast. Det ska även bli upp till 30 grader imorgon så vi får väl se om jag startar sista klassen. Vill inte pressa varken henne eller mig själv i värmen. Själv kunde jag inte rida idag pga värmen och ändå var det "bara" 25 grader.. Jag börjar må jättedåligt, blir snurrig och illamående. Kommer dö när jag måste rida i svart kavaj imorgon...
 
Wish me good luck.
 
 

Skor från Vagabond säljes

Datum: 2013-08-02 | Tid: 12:00:00
Allmänt | 3 Kommentarer
Grymma skor av märket Vagabond säljes! Storlek 38, endast provade. 350 kr + frakt eller högstbjudande. Hör av er till mig, Linn-Strelin@live.se vid intresse!
 
 


Fredag

Datum: 2013-08-02 | Tid: 07:29:00
Allmänt | 1 Kommentarer
Min fredag består först av jobb till fyra. Därefter tillbringar jag den sista tiden i stallet för att rida Oprah, schamponera henne och smörja och tvätta utrustning. Om jag har tur kan jag få med mig en liten hjälpreda ut så att allt går snabbare och smidigare. Skulle uppskattas! Oprah ska jag endast rida igenom, inget krävande utan bara checka av så att allt stämmer inför morgondagens tävling. Kommer rida henne på nathebettet idag och imorgon kör vi på guldvingsbettet! :)
 
Vi hörs!
 
 

Sökes

Datum: 2013-08-02 | Tid: 06:00:00
Allmänt | 3 Kommentarer
Söker en väst från Kingsland. Har du någon som du vill bli av med? En marin eller beige spelar ingen roll. Bara det är en liknande modell som dessa på bilden nedan. Söker den i storlek XS eller möjligtvis S.. Den ska vara i gott skick och till ett rimligt pris! Hör av er till mig på Linn-Strelin@live.se :)
 
 

Picasso 1 augusti

Datum: 2013-08-01 | Tid: 21:59:00
Picasso | 7 Kommentarer
Idag skrittade jag ut barbacka på Oprah tillsammans med min kusin och Picasso. Där efter ställde jag in Oprah i stallet medan vi red Picasso. Min kusin fick börja rida eftersom Picasso är lugnast i början. Hon red en kort stund i ena varvet och sedan hoppade jag upp och red en kort stund i andra.
 
Hon kändes bra på pee wee bettet faktiskt! Ska fortsätta rida in mig på det och hon krökte absolut inte ihop nacken lika mycket som hon kan göra annars. Jag får ju problem med henne när hon börjar komma igång. Då kopplar inte hennes hjärna riktigt och då sätter hon huvudet mellan benen och bara lägger sig på bettet. Det är speciellt i traven hon gör så men jag försöker få upp formen på henne och få ut hennes näsa. Just nu är hon ett ök att rida eftersom hon inte ridits ordentligt på ett tag. Men hon är verkligen inte stel längre och jag tror det går åt rätt håll igen :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommande träningar och tävlingar med Oprah

Datum: 2013-08-01 | Tid: 16:54:56
Axélls Oprah | 6 Kommentarer
Oprah tränas för fullt nu. Hon känns fräschare än någonsin och det gör mig så himla motiverad! I helgen vankas det tävling i Grankärr. Vi ska hoppa 100 cm och 110 cm på lördagen. Veckan efter ska vi på en tvådagars hoppkurs och veckan efter det är de vanlig hoppträning + hemmatävling. Det är meeting den helgen och vi ska hoppa båda dagarna. Två klasser på lördagen och en på söndagen är tanken. Vilken klass jag ska avsluta med har jag inte riktigt bestämt en. Men jag kommer i vilket fall hoppa 100 cm och 110 cm första dagen. Sen får vi se om jag väljer att hoppa 110 andra dagen eller debutera 120. Det beror helt på hur hon kommer kännas under hoppkursen nästa vecka och på träningen samma vecka som tävlingen.
 
Någon som ska till Grankär och tävla eller fota? Eller är det någon som planerar att komma och tävla i NYRK om ett par veckor? :)
 
 

Godmorgon!

Datum: 2013-08-01 | Tid: 07:30:00
Allmänt | 3 Kommentarer
Jobb åter igen. Kommer hem runt halv fem och då ska jag försöka slänga in något inlägg innan jag åker ut till stallet. Picasso ska ridas och Oprah skrittas. Tänkte testa pee wee bettet på henne så får vi se om det passar damen... ;) Utöver det ska jag inte göra så mycket mer. Förhoppningsvis har jag lite bilder att bjuda på ikväll!
 
Hör av mig när jag kommit hem.
 
 

No words..

Datum: 2013-08-01 | Tid: 06:00:00
Allmänt | 0 Kommentarer
Ni är bra!